Месечен бюлетин # 2 – декември 2016 г.

 

 

 

Европейски орган за безопасност на храните (ЕОБХ): Резултати от доклада на ЕС за 2014 г. относно остатъци от пестицидни замърсители в храните

Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) публикува доклад за 2014 г. относно остатъците от пестицидни замърсители в храните. Резултатите от доклада са, че в 97% от изследваните проби на територията на Европейския съюз не са открити замърсители от пестицидни остатъци или откритите такива са в законово допустимите нива. Това заключение е част от последния годишен доклад на ЕОБХ за пестицидните замърсители в храните. Във връзка с това са изследвани приблизително 83 000 проби от 28 страни членки на ЕС, включително и Хърватия, която е включена за първи път в проучването, както и Норвегия и Исландия.  Този доклад обобщава резултатите от координираните мониторингови доклади за 2014 година на ЕС, както и резултатите от допълнителни действия за контрол на храните, включени в докладите на националните програми за контрол.

Докато националните програми за контрол са основно на базата на минимизиране на риска, като тук се фокусира върху определени видове продукти, пестициди или продукти с произход от страни, където в миналото се е наблюдавало увеличаване на броя на нарушенията, то координирана програма на ЕС е насочена към извличане на представителна моментна снимка на състоянието на  замърсяването на хранителни продукти с пестицидни остатъци.

В рамките на координирана програма на ЕС за 2014 г., страните включени в проучването, бяха помолени да изследват 12 различни хранителни продукта (боб с шушулки, моркови, краставици, мандарини или портокали, круши, картофи, спанак, ориз, пшеница, брашно, черен дроб на преживни животни, свине или домашни птици, птици мускул / мазнини).

Заключения:

  • 97% от изследваните проби бяха без отчетени замърсители от пестицидни остатъци или с резултати в рамките на допустимите стойности
  • Като в 53,6 % от тях не са открити остатъци от замърсители в нивата на отчитане, а в 43,4% от тях нивата на откритите концентрации на пестицидни замърсители са в рамките на допустимите стойности.
  • В 1,6%  от пробите, произхождащи от страни от ЕС / ЕИП, е открито съдържание на  пестицидни остатъци над законовите граници; съответната стойност за проби от трети страни, е 6,5%.
  • В 91,8 % от пробите на бебешки и детски храни не са открити остатъци от замърсители
  • В 98,8 % от пробите на органични продукти не са открити остатъци от пестицидни замърсители
  • ЕОБХ използва данни от доклада, за да се прецени дали текущата хранителна експозиция на остатъчни вещества от пестициди, представлява риск за здравето на европейците в дългосрочен план (хронично) или краткосрочен план (остро). И в двата случая, Органът стигна до заключението, че е малко вероятно да съществува заплаха за човешкото здраве.

Целия доклад на ЕС за остатъци от пестицидни замърсители в храните от 2014 година може да видите: тук

Източници: © Freshfel.org / European Food Safety Authority, 2016

 

 

 

 

 

 

footer