Специален доклад
02 2019

Химически опасности в храната ни — политиката на ЕС за безопасност на храните осигурява защита, но е изправена пред предизвикателства

Относно доклада Безопасността на храните е първостепенен приоритет за ЕС и засяга всички негови граждани. ЕС се стреми да предпази своите граждани от опасни вещества, които може да присъстват в храните. Европейската сметна палата провери дали моделът на ЕС за безопасност на храните е разработен и се изпълнява върху солидна основа, по-специално по отношение на химическите опасности. Тя установи, че моделът е разработен върху солидна основа, че той се съблюдава в цял свят и че европейските граждани се ползват с една от най-високите степени на безопасност на техните храни в света. Сметната палата обаче установи също така, че понастоящем обхватът на модела на ЕС за безопасност на храните е твърде разширен и се сблъсква с някои предизвикателства. ЕСП отправи препоръки към Комисията как могат да се преодолеят тези предизвикателства и как може да се подобри функционирането на модела на ЕС за безопасност на храните.

Настоящият документ е публикуван на 23 официални езика на ЕС и в следния посочен формат:
PDF
PDF General Report

Кратко изложение

I

Безопасността на храните е първостепенен приоритет за ЕС, който засяга всички граждани и е тясно свързан с търговските политики. Политиката на ЕС за безопасност на храните има за цел да осигури висока степен на защита на живота и здравето на човека и се стреми да предпазва неговите граждани от три вида опасности в храните: физически, биологични и химически.

II

Настоящият одит се съсредоточи върху химическите опасности, а одитният въпрос на Сметната палата беше „Моделът на ЕС за безопасност на храните върху солидна основа ли е разработен и изпълнява ли се, така че да предпазва от химически опасности продуктите, които консумираме в ЕС?“ Сметната палата установи, че моделът наистина е разработен върху солидна основа и че той действително се съблюдава в цял свят. Сметната палата обаче установи, че понастоящем обхватът му е твърде разширен, тъй като Комисията и държавите членки не разполагат с капацитет за пълното му прилагане.

III

Моделът на ЕС за безопасност на храните по отношение на химикалите се счита за отправна точка в цял свят и според Световната здравна организация (СЗО) европейските граждани се ползват с една от най-високите степени на гарантиране на безопасността на техните храни в света. Силата на модела на ЕС за безопасност на храните се основава на:

  1. неговата структура на управление с разделение на отговорностите между децентрализираните агенции на ЕС и Комисията, което отделя оценката от управлението на риска;
  2. неговата цел за оценка на безопасността на химикалите преди да се използват в хранителната верига; и
  3. неговото ясно разпределяне на отговорностите между частния сектор и публичните органи за контрол.

Освен това ЕС изисква от държавите извън ЕС да спазват неговите стандарти с цел да се гарантира, че внасяните в ЕС храни отговарят на едни и същи високи стандарти за безопасност.

IV

Сметната палата обаче установи предизвикателства във връзка с прилагането на модела, с които той се сблъсква в момента. По-специално Сметната палата констатира, че:

  1. Правната рамка на ЕС за химикалите в храните, фуражите, растенията и живите животни все още е в процес на създаване и не е постигнала степента на прилагане, предвидена в законодателството на ЕС в областта на храните. Освен това Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ), който предоставя научни консултации за информиране на европейското право, правилата и създаването на политики, изостава с работата, включително по отношение на химикалите. Това влияе на правилното функциониране на части от системата и на устойчивостта на модела като цяло. Освен това, проверките, извършени от публичните органи, могат да представляват само малка част от всички извършени проверки. Сметната палата установи, че някои проверки на държавите членки обхващат определени групи химични вещества по-често от други, както и че правната рамка е толкова обширна, че за самите публични органи е трудно да изпълняват всички възложени им отговорности. Моделът на ЕС може да остане надежден, като системите за публичен контрол бъдат допълнени от системи за контрол от частния сектор. Полезните взаимодействия между системите за контрол в публичния и частния сектор обаче едва са започнали да бъдат проучвани.
  2. ЕС има за цел да гарантира, че вносните храни спазват високите европейски стандарти за безопасност. Понастоящем ЕС налага ограничения за употребата на пестициди въз основа на критерии за опасност. Въпреки това могат да бъдат толерирани остатъчни вещества от пестициди в продукти, внесени в ЕС, ако оценка на риска е показала, че няма риск за потребителите.
  3. В системата за контрол има ограничения, тъй като държавите членки са се сблъскали с трудности при определянето на естеството на действията за правоприлагане, които следва да бъдат предприети в случай на неспазване. Освен това Комисията е установила възможности за усъвършенстване на своите процедури за мониторинг и прилагане на законодателството в областта на храните.
V

Въз основа на тези констатации, въпреки че насърчава Комисията да продължи да разработва правната рамка по начин, който поддържа защитата на гражданите от химически опасности, Сметната палата отправя три препоръки. Комисията следва:

  1. Като част от настоящата програма за пригодност и резултатност на регулаторната рамка (REFIT) относно нормите, уреждащи храните, фуражите, живите животни и растенията, да направи оценка на потенциалните промени на законодателството във връзка с химическите опасности, предвид капацитета за последователното му прилагане. Тя следва да надгради вече започналата работа за насърчаване на допълняемостта, като определи бъдещите действия, така че публичните органи на държавите членки да могат, когато е обосновано, да разчитат в по-голяма степен на проверките, извършвани от частния сектор, за подобряване на координацията и ефикасността на проверките и устойчивостта на модела на ЕС за безопасност на храните.
  2. По отношение на остатъчните вещества от пестициди в храните, Комисията следва да обясни какви действия ще предприеме, за да поддържа същата степен на сигурност както за храните, произвеждани в ЕС, така и за вносните храни, като същевременно се спазват правилата на СТО.
  3. Комисията следва да предостави на държавите членки допълнителни насоки за прилагането на мерките за принудително изпълнение. Тя следва също така да осъществи установените от нея възможности за усъвършенстване на своите процедури за мониторинг на съответствието със законодателството на ЕС в областта на храните.

Въведение

1

Безопасността на храните е първостепенен приоритет за ЕС и за всички негови граждани. Политиката на ЕС за безопасност на храните, която се базира на основната отговорност на частните оператори1, има за цел да предпазва хората от болести, причинени от храната, която консумират. Безопасността на храните потенциално засяга здравето на всички граждани и е тясно свързана както с гарантирането на свободно движение на храни и фуражи за животните в рамките на Европейския съюз, така и с улесняването на световната търговия2 на безопасни фуражи и безопасни здравословни храни. Европейското право в областта на храните има за цел „да допринася за постигането на висока степен на опазване на живота и здравето на човека“3. Комисията е подчертала значението на политиката, като посочва, че гарантирането на това, че продаваните в ЕС храни остават безопасни, е в центъра на Европа, която закриля4.

2

Според приблизителните оценки на СЗО относно глобалната тежест на болестите, предавани чрез храните5, Европа е едно от най-безопасните места за хранене в света.

Какви са химическите опасности в храните?

3

Целта на модела за безопасност на храните е да се бори с три вида опасности6: физически7, биологични8 и химически. В настоящия одит се акцентира върху химическите опасности.

4

Всички храни се състоят от химикали. Химическите опасности са свързани с вещества, които имат потенциална възможност да причинят неблагоприятен за здравето ефект и които се срещат по естествен път, или се добавят по време на производството или обработката на храни (вж. таблица 1). Примерите за това включват някои добавки, пестициди и някои метали. Остатъците от определени вещества може да останат и да окажат влияние надолу по хранителната верига или върху различни категории продукти. Например остатъци от пестициди, използвани при отглеждането на растения за фураж, може да бъдат установени на по-късен етап в проверките на храни от животински произход. Поради тази причина при модела на ЕС за безопасност на храните се използва интегриран подход, който включва действия, обхващащи всички етапи на хранителната верига — от храната за животните, здравето на животните, растителната защита и производството на храни, до преработката, съхранението, транспорта, вноса, износа и продажбата на дребно. Химическите опасности могат да присъстват във всички храни, включително в биологичните9.

Таблица 1

Групи химически опасности, подлежащи на регулиране от ЕС, които са включени в обхвата на настоящия одит

Регулирани хранителни съставки Добавки в храните
Ензими в храните
Ароматизанти в храните
Източници на хранителни вещества (хранителни добавки/растителни продукти)
Остатъчни вещества от хранителната верига Фуражни добавки
Ветеринарномедицински продукти
Пестициди
Замърсители Екологични замърсители
Естествени замърсители
Замърсители в процеса
Материали, предназначени за контакт с храни
5

Нормативната база на Европейския съюз, уреждаща химикалите по отношение на безопасността на храните, е обширна и фрагментирана. ЕС е приел многобройни законодателни актове10, включително директиви, регламенти, решения и споразумения, за всяка конкретна област (хранителни добавки, ароматизанти, фуражни добавки, пестициди и т.н.). Като цяло тази нормативна база регулира приблизително 8 000 химични вещества (вж. приложение I).

Рискове за здравето, свързани с химическите опасности в храните

6

Трудно е да се определят количествено ефектите на храните, съдържащи химикали с токсични нива. Проучванията на заболявания, пренасяни с храните, често съдържат цифри за заболявания или смърт поради химическа опасност11, които са по-малки, отколкото тези за инфекции, пренасяни с храните. Това може да се дължи на факта, че вредата, причинена от много химически опасности, става очевидна едва след дълъг период от време, като в някои случаи се дължи на тяхното взаимодействие и на кумулативния ефект върху нашето тяло.

7

Ето защо спонтанните оплаквания от конкретен продукт на пазара, превишаващ пределните стойности за токсичност, са сравнително редки. Прилаганата от публичните органи система за контрол (вж. точки 1317) играе ключова роля за защитата на потребителите от потенциални рискове.

8

Химикалите в храните — включително естествено срещащите се вещества — могат да действат като нарушители на функциите на ендокринната система, а антибиотиците, използвани при животните, могат да повишат резистентността към антимикробни агенти. В приложение II са дадени примери за значителни рискове за здравето, свързани с химикали в храните.

9

Запитани относно ограничен брой проблеми по отношение на храните, гражданите са посочили употребата на пестициди, антибиотици и добавки при производството на храни като проблем, който ги тревожи най-много. В проучване, поръчано неотдавна от ЕОБХ, е установено, че 86 % от анкетираните са били силно или сравнително разтревожени от употребата на такива вещества при производството на храни (вж. фигура 1).

Фигура 1

Възприемане на риск, свързан с различни проблеми — в целия ЕС

Източник: Etienne, J. et al., „Представи на ЕС — възприемане от страна на потребителите на възникващите рискове в хранителната верига“ (EU Insights — Consumer perceptions of emerging risks in the food chain), ЕОБХ, 18.4.2018 г. doi:10.2903/sp.efsa.2018.EN-1394 ICF.

Защо химическите опасности присъстват в храните?

10

Храната може да бъде изложена на въздействието на токсични нива на химикали по няколко начина, включително селскостопански практики, промишлени процеси, неправилно съхранение, екологично замърсяване и естествени токсини. Химически опасности възникват във всяка една точка от хранителната верига. В „Чаша кафе 1“ по-долу е показано какви химически опасности може да съдържа даден често срещан продукт. В доклада Сметната палата е включила още две „чаши кафе“, които илюстрират как същият този продукт е повлиян от модела на ЕС за безопасност на храните.

Чаша кафе 1

Зърната кафе, използвани във Вашето кафе, съдържат ли някаква химическа опасност?

Печените зърна кафе, използвани за Вашата ежедневна чаша кафе, може да съдържат например:

  • остатъци от пестициди, с които е третирано растението и които се намират в зърната (напр. хептахлор),
  • екологични замърсители, като например тежки метали, които проникват в зърната кафе през почвата,
  • замърсители в процеса, възникнали по време на процеса на печене (напр. акриламид).

B „Чаша кафе 2“ (т. 34 по-долу) е обяснено как те се проверяват.

Източник: ЕСП.

11

Освен че имат правно задължение, стопанските субекти в областта на храните имат и голям икономически интерес и интерес, свързан с репутацията, да гарантират, че храните, които продават, са безопасни. Химикали като дезинфектанти и консерванти могат да спомогнат за това. Стопанските субекти в областта на храните имат също и икономически интереси, които могат да ги накарат да използват химикали, например, за да съкращават разходи или да предлагат нови продукти, структури или вкусове.

12

Химичните вещества, които са предмет на законодателство на ЕС в областта на храните, представляват само част от общия брой химикали на пазара. Точното съотношение не е известно. Повечето химикали, използвани в храните, следва да преминат през процедури за решение дали да бъдат разрешени на пазара, за да се гарантира съответствие с изискванията на законодателството на ЕС в областта на храните, в т.ч. безопасността на храните. Броят на исканията за разрешение на нови вещества расте всяка година12. Традиционно ЕС е водещ участник на световния пазар на агрохранителни химикали. ЕОБХ е органът на ЕС, който отговаря за оценката на риска относно всички въпроси, свързани с хранителната верига.

Как действа системата на ЕС за контрол на безопасността на храните?

13

Повечето разпоредби относно безопасността на храните се решават на равнището на ЕС. Като взема предвид мнението на специализираните агенции на ЕС, Комисията предлага правилата, които трябва да се спазват, за да се гарантира безопасността на консумираните в ЕС храни. Генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ (ГД „Здравеопазване и безопасност на храните“) е тази част от Комисията, която отговаря за тази политика.

14

Държавите членки отговарят за прилагането на законодателството в областта на агрохранителната верига на тяхната територия. Компетентните органи организират системи за официален контрол на тяхна територия за проверка дали дейностите на субектите и стоките, пускани на пазара на ЕС, съответстват на съответните стандарти и изисквания. Комисията отговаря за приемането на мерки към държави извън ЕС (напр. премахване от списъка на предприятия) и за предприемането на правни действия, когато държави членки не изпълняват своите задължения.

15

Регламент (ЕО) № 882/2004 относно официалния контрол в областта на фуражите и храните представлява основата за извършваните проверки. Регламентът има за цел да постигне интегриран и единен подход спрямо официалния контрол по цялата агрохранителна верига. Той осигурява рамката, която позволява на компетентните органи да проверяват спазването на правото в областта на храните и фуражите и да предотвратяват, премахват и намаляват до приемливи равнища рисковете за хората и животните. В регламента се установяват конкретни правила за официален контрол на вносни продукти. Областта на химическите опасности се регулира допълнително посредством огромен брой секторни правни инструменти.

16

ЕС е най-големият вносител и износител на селскостопански и хранителни продукти в света. Проверките на вноса имат за цел да гарантират, че той е в съответствие със законодателството на ЕС по същия начин, по който и храните, произведени в ЕС. Основният принцип е, че всички хранителни продукти на пазарите в ЕС трябва да бъдат безопасни, независимо от произхода им13.

17

Предприятията, участващи в хранителната верига, носят основна отговорност за безопасността на храните и често разполагат със системи за гарантиране, които обхващат момента на доставката.

Обхват и подход на одита

18

При одита на Сметната палата бяха разгледани основата и функционирането на модела на ЕС за безопасност на храните по отношение на химическите опасности. При вземането на решение относно обхвата на одита бяха взети под внимание няколко фактора: значението на рисковете, свързани с областта на химическите опасности, значението на отговорността на ЕС по отношение на химикалите, голямото значение и потенциалното въздействие на одит с подобен акцент, както и обхватът на други извършени наскоро или продължаващи одити на Сметната палата. Общият въпрос по време на одита беше:

Моделът на ЕС за безопасност на храните върху солидна основа ли е разработен и изпълнява ли се, така че да предпазва от химически опасности продуктите, които консумираме в ЕС?

19

По-специално Сметната палата провери:

  • дали се счита, че моделът на ЕС за безопасност на храните по отношение на химикалите е в съответствие с най-добрата международна практика;
  • дали ЕС разполага със солидна правна основа, за да се гарантира, че неговите основни изисквания относно химикалите в храните, фуражите за животни, живите животни и растенията се спазват по отношение на вноса;
  • прилагането на модела, особено пълнотата на правната рамка, функционирането на системата за контрол и дали моделът е жизнеспособен в средносрочен план.

Целта на одита не беше да се извърши повторна оценка на научните оценки на въпроси, свързани с безопасността на храните.

20

При оценката на функционирането на системите за контрол в държавите членки Сметната палата взе предвид последната година, за която бяха на разположение пълни документи за планиране, прилагане и наблюдение (т.е. 2016 г.).

21

Сметната палата извърши одита в периода между декември 2017 г. и май 2018 г. Сметната палата събра одитните доказателства посредством:

  • документни проверки и събеседвания с Комисията (Генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“) и с ЕОБХ — органът на ЕС, който заедно с Европейската агенция по лекарствата предоставя научни консултации относно безопасността на храните14; Сметната палата прегледа и анализира и процедурите, насоките, кореспонденцията на Комисията с държавите членки и протоколите от срещите, както и външните оценки и одитните доклади.
  • посещения в три държави членки: Италия, Нидерландия и Словения15. Във всяка от тези държави членки Сметната палата посети съответните държавни министерства, стопански субекти в областта на храните и ключови звена в системите за контрол на държавите членки (като например граничните инспекционни пунктове). По време на посещенията в държавите членки Сметната палата провери функционирането на техните системи за контрол, както и потока на информация към Комисията и ЕОБХ за резултатите от проверките и научните данни.
  • Срещи с експерти, които като част от своята работа в държавите членки или в ЕОБХ са членове на международни форуми и имат достъп до актуална информация в областта на химическите опасности и безопасността на храните като цяло.

Констатации и оценки

Моделът на ЕС за безопасност на храните по отношение на химикалите е отправна точка в цял свят

22

В този раздел от доклада се представят елементи, които правят модела на ЕС отправна точка в цял свят. В него се описва и правното основание на ЕС за изискване от държави, които не са членове на ЕС, да спазват неговите стандарти при износ за ЕС, за да се гарантира, че продуктите в рамките на ЕС и вносните продукти отговарят на едни и същи високи стандарти за безопасност.

Силата на модела на ЕС се основава на редица отличителни елементи

23

В контекста на програмата на Комисията за пригодност и резултатност на регулаторната рамка (REFIT)16 последните резултати от проверката за пригодност на общото законодателство в областта на храните17 — основният законодателен акт на ЕС, уреждащ сектора на храните — потвърждават редица положителни качества на модела на ЕС за безопасност на храните. Както проучванията, които Сметната палата прегледа, така и експертите, с които се срещна, (вж. точки 21) считат модела на ЕС за безопасност на храните като отправна точка18 19 20. Въпреки че моделът на ЕС е един от най-добре развитите, разходите за спазване на земеделските стопани в ЕС по принцип съответстват на тези в други части на света21. Няколко елемента се считат за отличителни и характерни за силата на модела на ЕС. В настоящия раздел се обсъждат три от тези елементи.

В модела на ЕС ясно се признават и се разграничават три компонента на анализа на риска

24

В правото на ЕС, и по-специално в общото законодателство в областта на храните (Регламент (ЕО) № 178/2002)22, се разграничават три компонента на анализа на риска на ниво ЕС: оценка на риска, управление на риска и обмяна на информация за риска (вж. фигура 2).

Фигура 2

Трите компонента на анализа на риска на равнището на ЕС

* ЕМА отговаря за оценката на риска на ЕС в областта на лекарствените продукти (по-специално ветеринарномедицинските продукти).

** Фактори, свързани с обществените нагласи, икономиката, традициите, етническата принадлежност, околната среда и възможността за извършване на проверки.

Източник: ЕСП.

25

С цел да се гарантира разделянето на тези три компонента, с общото законодателство в областта на храните през 2002 г. беше създадена независима европейска агенция, която да предоставя научни оценки на риска относно безопасността на храните: ЕОБХ23. Създаването на този орган е дало възможност на създателите на политики в областта на безопасността на храните в ЕС не само да реагират на кризи в общественото здравеопазване, но и да въведат система за пълна безопасност на храните, включваща стандарти и механизми за осигуряване на съответствие с тези стандарти. В общото законодателство в областта на храните е предвидено този орган да разполага с достатъчно правомощия за полагане на основите на научно обоснован модел за безопасност на храните.

При подхода на ЕС спрямо безопасността храните при необходимост се прилага принципът на предохранителните мерки

26

Принципът на предохранителните мерки е инструмент за управление на риска, признат в общото законодателство на ЕС в областта на храните24 (вж. каре 1). Когато съществуват разумни основания за притеснение и при наличие на научна несигурност, принципът може да бъде прилаган по време на процеса на управление на риска и може да има предупреждение.

Каре 1

Принципът на предохранителните мерки, определен в общото законодателство в областта на храните

Принципът на предохранителните мерки се отнася за конкретна ситуация, когато:

  • съществуват разумни основания за притеснение, че съществува неприемлива степен на риск за здравето
  • наличните подкрепяща информация и данни не са достатъчно пълни, за да дадат възможност за извършването на всеобхватна оценка на риска.

Когато се сблъскат с тези специфични обстоятелства, лицата, вземащи решенията, или лицата, отговарящи за управлението на риска, може да предприемат мерки или други действия въз основа на принципа на предохранителните мерки, като същевременно търсят по-пълни научни или други данни. Подобни мерки трябва да спазват принципа на недискриминация и пропорционалност и следва да бъдат временни до момента, в който може да бъде събрана и анализирана по-всеобхватна информация относно риска.

27

В своето съобщение от 2000 г. относно принципа на предохранителните мерки Комисията посочва, че той следва да се прилага с редица ограничения25. Принципът може да бъде прилаган, когато е извършена оценка на риска и е направено заключението, че въпреки че съществува конкретен риск, е необходима допълнителна научна информация, за да се определи степента на този риск (вж. фигура 3). „Принципът на предохранителните мерки (…) осигурява основа за действие, когато науката не е в състояние да даде ясен отговор26.” По този начин той позволява на лицата, отговарящи за управлението на риска, да предприемат временни мерки, докато изчакват допълнителната научна информация, необходима за извършването на всеобхватна оценка на риска.

Фигура 3

Използване на принципа на предохранителните мерки

Източник: ЕСП, въз основа на съобщение на Комисията.

28

Принципът на предохранителните мерки има както поддръжници, така и противници. Поддръжниците твърдят, че той е добър инструмент за защита на обществото от потенциални неблагоприятни ефекти (в този случай — химически опасности). Противниците се опасяват, че прилагането на принципа спира иновациите и е ненужно скъпо. В своето съобщение от 2000 г. Комисията се е опитала да балансира „свободата и правата на хората, сектора и организациите с необходимостта от намаляване на риска от неблагоприятни последици за околната среда, здравето на хората, животните или растенията“.

29

Съгласно споразумението относно прилагането на санитарни и фитосанитарни мерки („Споразумението за СФС“)27, членовете на СТО се ангажират да разработят свои здравни стандарти върху основани на риска критерии28. Това има важни ползи за ЕС като основен износител на храни. Сегашната правна рамка на ЕС съчетава два вида критерии: основани на риска (в повечето случаи) и основани на опасностите критерии за изключване в законодателството, които управляват маркетинга и употребата на пестициди (вж. каре 2). Основаните на риска критерии означават, че дадено вещество трябва да премине през целия процес на оценка на риска29, за да се определят неговите граници на безопасност, докато основаните на опасностите критерии забраняват определени вещества30 изцяло въз основа на това, че те се считат за потенциално опасни (напр. канцерогенни), без необходимост от пълна оценка на риска.

Каре 2

Разлика между опасност и риск

Правната рамка на ЕС прави разлика между критерии, основани на опасностите, и критерии, основани на риска. Пестициди, които не отговарят на основаните на опасност критерии за изключване, не могат да бъдат продавани или използвани в ЕС. Могат да бъдат толерирани остатъчни вещества от такива пестициди във вносни продукти, ако оценка на риска е показала, че няма риск за потребителите.

Източник: ЕОБХ.

30

Съгласно правилата на СТО, държавите вносителки не могат да използват само основани на опасност критерии като основа за изключване на потенциален внос31. Наскоро Комисията проведе дискусии с държавите членки, които оценяват исканията за допустими отклонения при внос (вж. точка 38), за това как да прилагат правните изисквания, предвидени в двата регламента на ЕС, приложими за разрешенията за пестицидите и за остатъците от пестициди32, като същевременно се придържат към ангажиментите си съгласно Споразумението за СФС33.

Правото на ЕС възлага основна отговорност за безопасността на храните на предприятията за производство на храни

31

Стопанските субекти в сферата на храните и фуражите включват например земеделски производители, рибари, преработватели, дистрибутори, вносители и търговци на дребно. Всички те подлежат на общи и специфични правни изисквания34. Съгласно правото на ЕС в областта на храните отговорността за осигуряване на спазването на това законодателство — и по-специално на безопасността на храните — се носи основно от стопанските субекти в сферата на храните и фуражите35. За да се допълва и подкрепя този принцип, от органите на държавите членки се изисква да осигурят подходящ и ефективен контрол, а от Комисията се изисква да наблюдава рамката като цяло, за да гарантира, че тя функционира правилно (вж. фигура 4).

Фигура 4

Структура на частните и публичните проверки на безопасността на храните

Бележка: Стопанските субекти в областта на храните могат също да подлежат на допълнителни проверки по частни схеми за сертифициране и да ги включат в структурата на проверките на безопасността на храните, те обаче не подлежат на официален контрол в държавите членки или на мониторинг от страна на Комисията.

Източник: ЕСП.

32

Предвид големия обем храни, фуражи, живи животни и растения, които са предмет на правото на ЕС в областта на (химичната) безопасност на храните, е важна добрата координация както на частните36, така и на публичните проверки, за да се използват ефикасно ресурсите. Например по отношение на броя на включените проверки37, през 2016 г. компетентните органи на държавите членки са анализирали 84 657 проби на остатъци от пестициди (включително проби, проверени от Исландия и Норвегия) и 706 764 проби за вещества и остатъчни вещества, обхванати от Директива 96/23/ЕО38.

33

През 2016 г. Комисията е проверила дали държавите членки могат да планират своите официални проверки на фуражите въз основа на проверките, извършени от частния сектор39, а през 2017 г. тя е проучила възможните полезни взаимодействия между официалните проверки, вътрешния контрол на стопанските субекти в областта на храните и частните схеми за сертифициране40. В резултат от проверките на фуражите от 2016 г. Комисията е установила потенциални ползи от и предизвикателства за осъществяване на по-близко взаимодействие между системата за официални проверки на фуражите и частните застрахователни схеми.

34

Въпреки че органите на държавите членки са се съгласили, че правилното наблюдение на качеството на подобни частни схеми и вътрешният контрол на стопанските субекти в областта на храните са важни, най-малко два органа на държави членки са изразили притеснения относно тези развития41. Едно от тях е фактът, че съществува финансова връзка между стопанските субекти в областта на храните и сертифициращите органи и одитите за схеми основно се обявяват, тъй като предварителното уведомление може да повлияе негативно на надеждността на информацията (…). Друго е, че определени правни изисквания не са точно отразени в системите за стандарти в областта на безопасността на храните в частния сектор, напр. ограничения за остатъчни вещества.

Чаша кафе 2

Как дружеството за продажба на кафе проверява Вашето кафе?

Зърната кафе, използвани за Вашето кафе, почти сигурно са внесени и може би са преработени от стопански субект в областта на храните в ЕС.

Този стопански субект разполага със система за управление HACCP (Анализ на опасностите и контрол в критични точки) за определяне, наред с другото, на химическите опасности, свързани с неговата стопанска дейност. Стопанските субекти са въвели специфични процедури, като например редовно почистване на съоръженията (за предотвратяване на екологични замърсители), лабораторни тестове на всяка пратка суров продукт при пристигане, компютъризирани системи за контрол на максималната степен на топлина по време на процеса на печене (за контрол на генерирането на акриламид) и много други.

Освен това стопанските субекти по принцип извършват допълнителни проверки за удовлетворяване на конкретни искания от техни преки клиенти (напр. за гарантиране на отсъствието на конкретно вещество).

Ако желаете да установите какво проверяват публичните органи, вижте Чаша кафе 3 (след точка 61 по-долу).

Вносните храни от държави извън ЕС трябва да отговарят на стандартите на ЕС

35

Приблизително 13 % от консумираните продукти в ЕС са от внос42. Стандартите за безопасност на храните извън ЕС може да се различават от тези, прилагани в него. ЕС работи заедно със 188 държави за създаването на Кодекс Алиментариус, който представлява набор от стандарти, насоки и кодекси на практики. Кодексът осигурява основна рамка, която привежда в съответствие много проблеми във връзка със стандартите на храните. Въпреки че редица държави прилагат договорените в Кодекса стандарти, съществуват ограничения по отношение на стандартизацията, която той може да предостави43. Според Комисията например приблизително половината от максимално допустимите граници на остатъчни вещества за пестициди, определени през последните години, са еднакви за Кодекса и законодателството на ЕС.

36

На своя уебсайт и в своите публични съобщения Комисията посочва, че строгите правила за внос по отношение на хигиената на храните и фуражите, безопасността на потребителите и здравния статус на животните имат за цел да гарантират, че целият внос отговаря на едни и същи високи стандарти, както продуктите от самия ЕС44. В последния годишен доклад на ЕОБХ относно остатъчните вещества от пестицидите е посочено, че е възможно вносът да подлежи на два пъти повече проверки, отколкото вътрешното производство. Това отразява прилагането на модела на рисковете по отношение на безопасността на храните45.

37

ЕС поддържа търговски отношения с държави извън ЕС по два начина: 1) чрез двустранни споразумения, и 2) без специфични двустранни споразумения. И в двата случая от държавите извън ЕС се изисква да спазват стандартите на ЕС при внос.

38

В обосновани случаи държавите извън ЕС могат да поискат от ЕС да промени определени ограничения (напр. МДГОВ за конкретен пестицид или за конкретен хранителен продукт). Този механизъм е известен като „допустими отклонения при внос“. Определена държава членка първо оценява искането и документацията, изпратена от държавата извън ЕС. След това въз основа на оценката на риска на държавата членка ЕОБХ издава становище. Ако становището е благоприятно и потвърждава, че безопасността на потребителите не е застрашена, Комисията може да реши да удовлетвори искането на държавата извън ЕС за допустими отклонения при внос и да промени правната рамка на ЕС, така че да задоволи нейните нужди (напр. като определи конкретна МДГОВ на ЕС). Държавите извън ЕС могат да кандидатстват и за допустими отклонения при внос за храни, съдържащи активни вещества, които не са разрешени в ЕС46. Следователно, що се отнася до допустимите отклонения при внос, ЕС е разработил правна рамка с изисквания за изнасящи за ЕС държави, които не са негови членове, да спазват едни и същи стандарти за безопасност на храните като тези, които се изискват от продуктите от ЕС (вж. точка 30).

Моделът се сблъсква с предизвикателства

39

В тази част от доклада се определят предизвикателствата, с които понастоящем се сблъсква моделът на ЕС за безопасност на храните. В следващите раздели се обяснява степента на пълнота на правната рамка; редица елементи, които съществуват и които излагат на риск устойчивостта на модела за безопасност на храните в средносрочен план; и ограниченията на системата за контрол.

Някои елементи от правните разпоредби на ЕС все още изискват изпълнение или действия

40

В годините след приемането на общото законодателство в областта на храните през 2002 г. са влезли в сила различни разпоредби, уреждащи химическите опасности в храните, фуражите, живите животни и растенията. Някои елементи от правните разпоредби на ЕС все още изискват изпълнение или действия от страна на Комисията (вж. точка 53 и приложение III). Някои от тези елементи са обхванати от национални мерки. Сметната палата установи, че това е повлияло на приложимостта на правната рамка и на правилното функциониране на пазара и може да изложи на риск степента на защита от химически опасности, която законодателите на ЕС са предвидили през 2002 г. В таблица 2 са представени примери за елементи от правните разпоредби на ЕС, които все още изискват изпълнение или действия от страна на Комисията.

Таблица 2

Елементи от правните разпоредби на ЕС, които изискват изпълнение и действия

Тип на веществото Неприключени елементи
Добавки в храните Цялостна повторна оценка
Методология за измерване на приема на добавки в храните
Ензими в храните Приемане на списък на разрешените ензими в храните
Ароматизанти в храните Актуализиране на списъка на ароматизантите в храните
Методология за измерване на приема на ароматизанти в храните
Източници на хранителни вещества (хранителни добавки/растителни продукти) Установяване на максимални и минимални равнища на витамини и минерали
Остатъчни вещества от пестициди Хармонизиране на факторите за обработване
Методология за определяне на МДГОВ за кумулативна експозиция
41

Сметната палата установи, че понастоящем правото на ЕС обхваща някои групи вещества (напр. остатъци от пестициди, ветеринарномедицински продукти) по-подробно от други (напр. ензими, материали, предназначени за контакт с храни). Комисията не е предприела или възложила извършването на хоризонтална оценка на риска, която би била основание за такива разлики.

Проверява се устойчивостта на модела на ЕС за безопасност на храните

42

Елементи на правната рамка относно химикалите в храните, фуражите, растенията и живите животни продължават да не са завършени (вж. точка 40 u приложение III), а същевременно химическата промишленост продължава да се разраства. Съществува доста голям натиск за разрешаването на нови вещества. Както са отбелязали от Ernst & Young в своята външна оценка на ЕОБХ за 2012 г., от 2006 г. насам броят на разрешените продукти постепенно нараства заедно с броя на постъпилите и одобрените заявления. В доклада на оценителя се отбелязва и, че заявленията включват над 60 % от крайните продукти на ЕОБХ. Над една трета от тези заявления се отнасят за нови продукти. Това надхвърля капацитета на ЕОБХ и може да наложи заделянето на ресурси за оценки, поискани от сектора. Различни отдели на ЕОБХ действително потвърдиха наличието на сериозни забавяния, особено в областта на регулираните хранителни съставки. Въпреки напредъка обаче, тези забавяния все още не са ефективно преодолени.

43

Невинаги държавите членки предоставят необходимите данни за извършването на научни оценки47, въпреки че е необходимо да го правят по закон или ЕОБХ го изисква. Забавянията при научните оценки, включително тези на ЕОБХ, засягат способността на законодателите да приемат нови закони или да променят действащите. Сред причините за тези забавяния са ограничените ресурси и проблемите на научните органи да запазят висока степен на научен експертен опит, напр. поради недостатъчен брой експерти.

44

Правната рамка вече е толкова обширна, че публичните органи не са в състояние да извършват задълбочено тестване на всички регулирани вещества (вж. точка 50 u приложение I).

45

Тези фактори застрашават жизнеспособността на модела в дългосрочен план, тъй като от него се очаква повече, отколкото той може да предостави в сегашната си форма. ЕОБХ вече е признал устойчивостта като област, върху която трябва да се съсредоточи през идните години. Комисията също е започнала да отразява това посредством REFIT и секторните оценки.

Ограничения в системата за контрол

Системата за контрол на продукти, произвеждани или отглеждани в ЕС

46

Държавите членки отговарят за прилагането на законодателството, което е свързано с пълната агрохранителна верига „от стопанството до трапезата“ (вж. фигура 5). Съгласно правото на ЕС съответните органи на държавите членки извършват проверки за удостоверяване на това дали дейностите на субектите и стоките, пускани на пазара на ЕС, съответстват на съответните стандарти и изисквания. Те следва редовно да извършват тези проверки въз основа на риска и с необходимата честота48.

Фигура 5

Система за контрол на държавите членки за агрохранителната верига

Източник: Европейска комисия.

47

Сметната палата установи, че органите на държавите членки проверяват системите за контрол, които стопанските субекти в областта на храните са въвели за справяне с химическите рискове, както и получените резултати49. При проверките е възможно да бъдат разкрити слабости при употребата на регулирани хранителни съставки или продукти за растителна защита и ветеринарномедицински продукти, които могат да доведат до прекомерни остатъци от тях или до остатъци от неразрешени вещества в хранителните продукти. Освен това органите на държавите членки могат да вземат проби за лабораторни анализи въз основа на планове за контрол.

© Европейски съюз 2014 г.

Тестовете на държавите членки на храните, които се предлагат за продажба в ЕС, по-често обхващат някои групи химикали, отколкото други

48

Държавите членки не са задължени да включват всички регулирани от ЕС вещества в своите планове, но следва да планират проверките си въз основа на риска. Трите държави членки, които Сметната палата посети, извършват анализ на риска за всеки отделен план, т.е. обикновено отделно за различните групи вещества. Никоя от тези държави членки обаче не е извършила хоризонтална оценка на риска за класифициране на различните групи химични вещества по тяхната степен на риск.

49

Сметната палата прегледа докладите относно лабораторните анализи за различните групи химични вещества в трите посетени от нея държави50. Тя установи, че тези държави членки обхващат някои групи вещества по-задълбочено, отколкото други. Те концентрират проверките си върху остатъците от пестициди, ветеринарномедицинските продукти и замърсителите51, но невинаги обхващат регулираните хранителни съставки, като например ароматизантите и ензимите в храните. На фигура 6 са показани проби52, взети през 2016 г. за различните групи химични вещества в трите посетени държави членки.

Фигура 6

Проби, тествани през 2016 г. от посетените държави членки

Източник: ЕСП въз основа на докладите от контрола на държавите членки.

50

Непълната хармонизация на правните разпоредби на равнището на ЕС (вж. точки 40 u 41) може отчасти да обясни малкия брой — а в някои случаи и липсата на — проверки на определени вещества (напр. в ензими и в материали, предназначени за контакт с храни, вж. фигура 7). Въпреки че сегашната правна рамка на ЕС позволява на държавите членки да извършват определени проверки на добавки и ароматизанти, те извършват малък брой проверки по отношение на тези вещества. Това отразява факта, че държавите членки разполагат с ограничени ресурси и за тях не е възможно да тестват всички вещества53. B таблица 3 е представено резюме на потенциалните рискове, които държавите членки няма да обхванат, ако изключат определени регулирани хранителни съставки от своите проверки.

Таблица 3

Потенциални рискове, свързани с определени вещества, добавяни в храните

Група вещества Рискове
Добавки в храните
  • Може да се използват добавки, различни от разрешените
  • Използваните добавки може да не отговарят на критериите за чистота
  • Разрешените добавки може да се използват в прекомерни количества
  • Недостатъчна проверка на quantum satis (няма посочено максимално количество, следва да се използват в съответствие с добрата практика за производство)
Ароматизанти в храните
(включително пушилни ароматизанти)
  • Може да се използват ароматизанти, различни от разрешените
  • Разрешените ароматизанти може да се използват в прекомерни количества
Ензими в храните
  • Може да се използват вредни ензими
  • Може да се използват ензими в прекомерни количества

Източник: ЕСП въз основа на анализ на действащото законодателство.

Допълнителни насоки за справяне с нарушенията

51

Ако органите на държавите членки установят нарушение по време на официални проверки, те трябва да предприемат действия, за да гарантират, че небезопасните храни няма да достигнат до пазара и че стопанският субект ще вземе мерки да коригира ситуацията. Евентуалните мерки за принудително изпълнение на равнището на държавите членки включват унищожаването на отделен продукт или оттеглянето му от пазара, спиране или прекратяване на дейността. Освен това държавите членки трябва да определят собствени правила относно санкциите, които следва да бъдат ефективни, съразмерни и възпиращи54.

52

Сметната палата провери националните правила и действия, свързани с принудително изпълнение, прилагани от посетените държави членки. Тя отбеляза, че те са установили правила относно санкциите за нарушения, свързани с химически опасности. Ако лабораторните тестове покажат, че дадена проба превишава пределната стойност, определена в правото на ЕС, държавите членки проследяват нарушението и извършват оценка за безопасност. Ако държавите членки оценяват въпросния продукт като безопасен, на първа инстанция те обикновено прилагат предупреждение или засилени проверки. Когато оценката за безопасност покаже риск за здравето, те прилагат глоби.

53

Сметната палата обаче установи, че в случаите, когато държавите членки са открили неспазване, те се затрудняват при определянето на действията, свързани с принудително изпълнение за конкретно нарушение. Те не могат да се позоват на определена стойност като база за определянето на естеството на действията за правоприлагане, които следва да бъдат предприети в случай на неспазване.

Комисията прави преглед на действията, предприети от органите на държавите членки

54

Комисията извършва посещения в държавите членки, за да провери предприетите от националните органи действия за прилагане на законодателството на ЕС. Тя може да отправи препоръки към националните органи и да проследи изпълнението им. Тя може също така да установи проблеми, свързани с прилагането на правилата на ЕС, чрез други механизми, като жалби, мониторинг на докладването от държавите членки, уведомления относно проекти за национално законодателство и проверки на транспонирането.

55

Когато Комисията установи случаи на неспазване, тя има редица опции за действие — от диалог на съответното равнище, до официални производства за установяване на нарушение. Тя може също така да изпрати писма на високо равнище, да започне съдебни производства и да спре или да наложи специални условия за продажбата на определени хранителни продукти. Комисията трябва да предприеме подобни мерки, когато е възможно тези храни да представляват сериозна заплаха за здравето на хората и когато съществуват доказателства за сериозен пропуск в системите за контрол на дадена държава членка. Досега тя е направила това в най-малко един случай, когато е забранила продажбата на сирене, произведено от мляко, съдържащо остатъци от антибиотици.

56

Сметната палата прегледа препоръките в резултат от одитите, извършени от Комисията през 2016 г. Тя установи препоръки относно пестицидите, замърсителите и ветеринарномедицинските продукти. Комисията не е отправила никакви препоръки и не е приложила никакви мерки за принудително изпълнение спрямо държавите членки по отношение на регулираните хранителни съставки.

Системата за контрол на продукти, консумирани в ЕС, но произведени или отгледани извън неговата територия

57

Граничните проверки са важни, тъй като моментът, в който продуктите от държави извън ЕС достигнат ЕС, е първият момент, в който те са на разположение за проверки от страна на органите на държавите членки. След като вече е на територията на ЕС, вносът подлежи на същия режим за контрол, както местното производство. Повечето от храните, които внасяме, са от неживотински произход, включително зърна, плодове и зеленчуци, кафе, чай и подправки (вж. фигура 7).

Фигура 7

Внос на различни видове храни и фуражи през 2016 г.

Бележка: Мазнините и маслата могат да бъдат както от животински, така и от неживотински произход, и могат да са предназначени или да не са предназначени за консумация от човека.

Източник: ЕСП съгласно Евростат въз основа на теглото.

58

Системата на ЕС за контрол на вноса се основава на риска за здравето на хората, животните и растенията. По-рисковият внос изисква по-строги условия за влизане в ЕС и следователно по-голяма степен на контрол в сравнение с по-ниско рисковия внос. Подходът на ЕС счита, че храните от животински произход са свързани с по-висока степен на риск55, отколкото храните от неживотински произход. В резултат на това вносът на храни от неживотински произход обикновено подлежи на по-малко проверки, отколкото вносът на тези с животински произход, освен ако няма специално регулиран риск (вж. точка 60).

59

Храните от животински произход могат да влизат в ЕС, след като Комисията одобри тяхната държава на произход56 и предприятията в държави извън ЕС въз основа на списъци, предложени от тези държави57 58.

60

По принцип правните разпоредби на ЕС оставят на държавите членки да определят честотата и естеството на проверките на вноса на храни от неживотински произход. В каре 3 е предоставена информация относно изключенията от това общо правило и са обобщени специалните процедури за контрол и изискванията за внос, приложими в тези случаи за пратките с храни от неживотински произход по външните граници на ЕС.

Каре 3

Изключения за продукти от неживотински произход

ЕС е увеличил степента на контрол на определени фуражи и храни от неживотински произход, представляващи познат или нововъзникващ риск59. На фигура 8 са описани химическите опасности, които са обхванати от засилените проверки60.

Фигура 8

Химически рискове, обхванати от засилените проверки на храните от неживотински произход

Източник: ЕСП въз основа на Регламент (ЕО) № 669/2009.

Освен това ЕС е определил специални условия за високорискови храни от неживотински произход61. Тези условия изискват от държавите извън ЕС да предоставят здравен сертификат заедно с резултатите от лабораторните проверки.

61

Държавите членки отговарят за проверките по външните граници на ЕС. Те извършват документни, идентификационни и физически проверки за удостоверяване, че продуктите от животински и неживотински произход са съгласно описаното и отговарят на изискванията за внос в ЕС (вж. фигура 9).

Фигура 9

Различните видове проверки

Източник: ЕСП въз основа на член 2 от Регламент (ЕО) № 882/2004.

Чаша кафе 3

Как публичните органи проверяват зърната кафе, използвани във Вашето кафе?

Зърната кафе, отглеждани извън ЕС, могат да влизат в ЕС например през пристанище в дадена държава членка. Тъй като правото на ЕС не включва никакви проверки на кафе, публичните органи в държавите членки са свободни да решават дали да извършват проверки на кафе по външните граници на ЕС.

Вече в рамките на ЕС зърната кафе подлежат на официални проверки по същия начин, както продуктите, отгледани/произведени в ЕС. Въз основа на своите секторни планове (за пестициди, замърсители и т.н.) публичните органи проверяват помещенията на стопанските субекти в областта на храните (заводи, съоръжения за съхранение, супермаркети, ресторанти и др.) и проверяват техните процедури за предотвратяване и откриване на химически опасности. Инспекторите мгат също така да вземат проби и да ги изпратят в лаборатория, за да установят дали суровите или печените зърна кафе съдържат вредни остатъчни вещества от пестициди, замърсители и/или неразрешени регулирани хранителни съставки.

Решението дали да се извършат проверки за установяване на химически опасности се взема главно от държавите членки.

62

В правото на ЕС се налага честота на физическите проверки на вносни продукти от животински произход (вж. фигура 10) и на определени продукти от неживотински произход (вж. фигура 11). Физическите проверки включват вземането на проби за лабораторни тестове, но на равнището на ЕС като цяло не е установена минимална честота, освен по отношение на определен брой вносни продукти62. Ето защо решението за лабораторните тестове за установяване на химически опасности се взема главно от всяка една държава членка.

Фигура 10

Гранични проверки на безопасността на храните от животински произход

Източник: ЕСП въз основа на Директива 97/78/ЕО на Съвета, Решение 94/360/ЕО на Комисията и Регламент (ЕО) № 882/2004.

Фигура 11

Гранични проверки на безопасността на храните от неживотински произход

Източник: ЕСП въз основа на разпоредбите на ЕС.

63

Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) е инструмент, създаден от ЕС за бърз обмен на информация между националните органи относно рисковете за здравето, свързани с храните и фуражите. Сметната палата установи, че RASFF се използва широко като източник на информация за планиране на лабораторни тестове в трите държави членки, които посети, тъй като предоставя важна информация относно рисковете.

64

Одитът на Сметната палата показа, че процедурите за контрол на Комисията и държавите членки акцентират върху откриването на остатъчни вещества от ветеринарномедицински продукти, някои замърсители и пестициди въз основа на Директива 96/23/ЕО за продукти от животински произход. Физическите проверки на вноса на храни от неживотински произход по външните граници на ЕС обхващат основно остатъчни вещества от пестициди и замърсители.

65

Сметната палата също така установи, че в посетените държави членки липсват проверки на ароматизантите в храните, ензимите в храните и хранителните добавки за продукти както от животински, така и от неживотински произход. В допълнение храните от животински произход рядко се проверяват по отношение на добавките и по отношение на пестицидите и замърсителите, регулирани от правни инструменти на ЕС, различни от Директива 96/23/ЕО. В каре 4 е представен пример за план на държава членка, който не включва тестове за всички групи химически опасности.

Каре 4

Пример за план на държава членка, който не включва тестове за всички групи химически опасности за продукти от животински произход

Нидерландия определя своите лабораторни тестове за химически опасности в своя план за остатъчни вещества. В плана за 2016 г. е било предвидено тестването на 1 % от вносните пратки за остатъци от ветеринарномедицински продукти, малък брой замърсители и остатъчни вещества от пестициди. Не са били планирани проверки на регулирани хранителни съставки или пестициди и замърсители, регулирани от правни инструменти на ЕС, различни от Директива 96/23/ЕО.

Мерките за принудително изпълнение не са използвани във възможно най-пълна степен

66

Сметната палата прегледа действията, които държавите членки предприемат, когато установяват вносни храни, които не отговарят на изискванията на ЕС. Органите на държавите членки оценяват безопасността на вносните хранителни продукти по същия начин, както за продуктите с произход в ЕС (точки 52 u 53). Държавите членки или отхвърлят пратката, или оттеглят продуктите от пазара и разпореждат на вносителите да платят лабораторните разходи. Нито една от трите посетени държави членки не налага допълнителни наказания на вносителите.

67

Комисията може да коригира недостатъците с одитни препоръки, последващи одити, писма на високо равнище и срещи с представители на участващите държави извън ЕС. За разлика от държавите членки Комисията може да спре или да наложи специални условия на вноса63 и тя действително използва тези инструменти64. Тя е определила и специални условия, с които изисква от органите в държавите извън ЕС да извършват определени проверки, като например лабораторни анализи, преди да изнасят хранителни продукти65.

68

Правото на ЕС също така оправомощава Комисията да премахне от списъка предприятията, базирани в държави извън ЕС, произвеждащи храни от животински произход66. Комисията разчита на държавите извън ЕС за одобрение и премахване на предприятия от списъка. Комисията обаче може да ги премахва от списъка, в случай че компетентните органи в държавите извън ЕС не са предоставили достатъчно гаранции във връзка с тези предприятия. До скоро Комисията не използваше прерогатива си за премахване от списъка67. Службите на Комисията са изказали предположение, че сегашната правна процедура за премахване на дадено предприятие от списъка трябва да бъде преразгледана.

69

Службите на Комисията са установили възможности за подобряване на начина, по който Комисията се справя с предизвикателствата, които държавите извън ЕС срещат при спазването на изискванията на ЕС по отношение на вноса. Това включва засилено използване на съществуващите механизми за одит и последващи действия, за да се насърчи спазването и да се разрешат установените проблеми.

Заключения и препоръки

70

Настоящият одит беше съсредоточен върху химическите опасности, чието неблагоприятно въздействие често може да не е непосредствено очевидно, тъй като те са дългосрочни и кумулативни. Основният одитен въпрос на Сметната палата беше „Моделът на ЕС за безопасност на храните върху солидна основа ли е разработен и изпълнява ли се, така че да предпазва от химически опасности продуктите, които консумираме в ЕС?“ Сметната палата установи, че моделът наистина е разработен върху солидна основа, счита се за референтен модел в цял свят и осигурява на гражданите на ЕС висока степен на безопасност на храните. Сметната палата обаче установи, че понастоящем обхватът му е твърде разширен, тъй като Комисията и държавите членки не разполагат с капацитет за пълното му прилагане.

71

Сметната палата установи редица несъответствия и предизвикателства, с които понастоящем се сблъсква моделът на ЕС за безопасност на храните.

72

Правната рамка, уреждаща безопасността на химикалите в храните, фуражите, растенията и живите животни, продължава да бъде в процес на разработване и все още не е постигнала степента на прилагане, предвидена в законодателството на ЕС в областта на храните (вж. точка 40). Освен това различните отдели на ЕОБХ, които оценяват исканията за употреба на химикали в храните и предоставят научни консултации за информиране на европейското право, правила и създаване на политики, изостават сериозно с работата (вж. точка 42). Това влияе на правилното функциониране на части от системата и на устойчивостта на модела като цяло (вж. точки  4669).

73

Проверките, извършени от публичните органи, могат да представляват само малка част от всички извършени проверки. Сметната палата установи, че някои проверки на държавите членки обхващат определени групи химични вещества по-често от други (вж. точки 4850 u 6265) и, че правната рамка е толкова обширна, че за самите публични органи е трудно да изпълняват всички възложени им отговорности (вж. точки 4345). Моделът на ЕС може да остане надежден, като системите за публичен контрол бъдат допълнени от системи за контрол от частния сектор. Полезните взаимодействия между системите за контрол в публичния и частния сектор обаче едва са започнали да бъдат проучвани (вж. точки 3234). Поради това:

Препоръка 1 — Преглед на законодателството и подобряване на допълняемостта между системите за контрол в публичния и частния сектор

  1. Комисията следва, като част от настоящата програма за пригодност и резултатност на регулаторната рамка (REFIT) относно нормите, уреждащи храните, фуражите, живите животни и растенията, да направи оценка на потенциалните промени на законодателството във връзка с химическите опасности, предвид капацитета за последователното му прилагане.
  2. Целева дата на изпълнение: 2020 г.

  3. Комисията следва да надгради вече започналата работа за насърчаване на допълняемостта, като определи бъдещите действия, така че публичните органи на държавите членки да могат, когато е обосновано, да разчитат в по-голяма степен на проверките, извършвани от частния сектор, за подобряване на ефикасността на проверките и устойчивостта на модела на ЕС за безопасност на храните.
  4. Целева дата на изпълнение: 2020 г.

74

Силна страна на модела на ЕС е, че има за цел да гарантира, че продуктите от ЕС и вносните продукти отговарят на едни и същи високи стандарти за безопасност, като по този начин се защитава потребителят. Сметната палата установи, че ЕС разполага с достатъчно правно основание и с въведена система от проверки за гарантиране, че продуктите спазват стандартите на ЕС независимо от тяхната държава на произход.

75

Сметната палата установи също така, че за да се гарантира спазването на стандартите на ЕС за безопасност, по отношение на определени остатъчни вещества от пестициди се извършва оценка на риска и се разрешават допустими отклонения при внос, когато това е безопасно за потребителите. Това взема под внимание специфичните условия в държавите извън ЕС (вж. точки 29, 30 u 38). Поради това:

Препоръка 2 — Поддържане на една и съща степен на сигурност както за храните, произвеждани в ЕС, така и за вносните храни

По отношение на остатъчните вещества от пестициди, Комисията следва да обясни какви действия ще предприеме, за да поддържа същата степен на сигурност, като същевременно се спазват правилата на СТО, както за храните, произвеждани в ЕС, така и за вносните храни.

Целева дата на изпълнение: 2019 г.

76

Въпреки че отбелязват интереса на стопанските субекти в сферата на храните и фуражите към запазването на висока степен на безопасност на храните, публичните органи на държавите членки срещат трудности при определянето на естеството на действията за правоприлагане, които следва да бъдат предприети в случай на неспазване (вж. точки 5153 u 66). Комисията е установила възможности за усъвършенстване на своите процедури за мониторинг и прилагане на законодателството в областта на храните (вж. точки 5456 и 6769). Поради това:

Препоръка 3 — Улесняване на последователното прилагане на законодателството на ЕС в областта на храните

  1. Комисията следва да предостави на държавите членки допълнителни насоки за прилагането на мерките за принудително изпълнение.
  2. Целева дата на изпълнение: 2020 г.

  3. Тя следва да осъществи установените от нея възможности за усъвършенстване на своите процедури за мониторинг на съответствието със законодателството на ЕС в областта на храните.
  4. Целева дата на изпълнение: 2020 г.

Настоящият доклад беше приет от Одитен състав I с ръководител Nikolaos MILIONIS — член на Европейската сметна палата, в Люксембург на заседанието му от 14 ноември 2018 г.

За Сметната палата

Klaus-Heiner LEHNE
Председател

Приложения

Приложение I

Химични вещества, регулирани в правните разпоредби на ЕС относно храните и фуражите

Разрешени Забранени
Добавки в храните 334 добавки E в храните
Източник: Регламент (ЕО) № 1333/2008 от 16 декември 2008 г.
ПРИЛОЖЕНИЕ II Списък на Съюза на добавките в храните, одобрени за употреба в храни, и условия за употреба. Част Б — Списък на всички добавки
Ароматизанти в храните 2 549 вещества, одобрени за ароматизанти в храните
Източник: Регламент (ЕО) № 1334/2008 от 16 декември 2008 г.
Приложение І, Таблица I: Списък с ароматизанти и изходни материали, одобрени за влагане във или върху храни.
10 разрешени пушилни ароматизанти
Източник: Регламент № 1321/2013 от 10 декември 2013 г. — Списък на първичните продукти за пушилни ароматизанти, разрешени за използване като такива във или върху храни и/или за производство на производни пушилни ароматизанти
15 вещества
Източник: Регламент (ЕО) № 1334/2008 от 16 декември 2008 г. (консолидирана версия).
Приложение III Част A: Вещества, които не трябва да се добавят като такива към храните.
Фуражни добавки 1 584 фуражни добавки
Източник: Регистър на фуражните добавки от 11 октомври 2017 г. съгласно Регламент (ЕО) № 1831/2003. Приложение I: Списък на добавките
236 добавки не е подадено заявление за повторна оценка
Източник: Регистър на фуражните добавки от 11 октомври 2017 г. съгласно Регламент (ЕО) № 1831/2003. Приложение II — Списък на добавките, за които не е подадено заявление за повторна оценка преди крайния срок 8 ноември 2010 г.
Регламент (ЕО) № 1831/2003 от 22 септември 2003 г. 17: Комисията създава и поддържа актуален регистър на фуражните добавки на Общността
Материали, предназначени за контакт с храни 885 разрешени вещества за материали, предназначени за контакт с храни
Източник: Регламент (ЕО) № 10/2011 от 14 януари 2011 г. (консолидирана версия): Приложение I „Списък на Съюза на разрешените мономери, другите изходни вещества, макромолекулите, получени чрез бактериална ферментация, добавките и спомагателните вещества при производството на полимери“, Таблица I — Списък на разрешените вещества при производството на материали от пластмаси, предназначени за контакт с храни
34 групови ограничения на вещества за материали, предназначени за контакт с храни
Източник: Регламент (ЕО) № 10/2011 от 14 януари 2011 г. Приложение I/Таблица II — Групово ограничение на вещества за материали, предназначени за контакт с храни
Член 5 — Регламент (ЕО) № 1935/2004 от 27 октомври 2004 г.
105 вещества или групи вещества
Източник: Директива 2007/42 от 29 юни 2007 г. Приложение II — Списък на вещества или групи вещества, разрешени за производството на филм от регенерирана целулоза, използван като материал, предназначен за контакт с храни
3 неразрешени вещества
Източник: Регламент № 1895/2005
1 неразрешено вещество
Източник: Регламент (ЕС) № 10/2011 и Регламент (ЕС) № 2018/213
Пестициди 492 активни вещества
Части A и Б — Списък на одобрени активни вещества
20 Част В — Основни вещества
13 Част Г — Нискорисково активно вещество
71 Част Д — Кандидати за замяна
Източник: База данни на ЕС за пестицидите (октомври 2018 г.)
833 активни вещества
Неодобрени съгласно Регламент № 1107/2009
38 вещества, чакащи одобрение
20 вещества „Не е продукт за растителна защита“
Източник: База данни на ЕС за пестицидите
(октомври 2018 г.)
Замърсители 59 замърсители / нежелани вещества
- Неорганични замърсители и азотни съединения (вкл. метали): 9 вещества
- Микотоксини: 9 вещества
- Естествено присъстващи растителни токсини: 7 вещества
Органохлорни съединения (без диоксини и полихлорирани бифенили) 10 вещества
- Органохлорни съединения (без диоксини и полихлорирани бифенили) 3 вещества
- Замърсителите при преработката: 3 вещества
- Вредни ботанически примеси 7 вещества
- Разрешени фуражни добавки (коксидиостатици), намиращи се в нецелеви фуражи в резултат на неизбежно преминаване: 11 вещества
Източник: Директива 2002/32 от 7 май 2002 г. (консолидирана версия)
Фуражи: Препоръка 2006/576/ЕО на Комисията от 17 август 2006 г. (консолидирана версия).
Храни: Регламент (ЕО) № 1881/2006 от 19 декември 2006 г. (консолидирана версия)
Ветеринарномедицински продукти (включително хормони) 666 фармакологичноактивни субстанции
Източник: Регламент (ЕО) № 37/2010 от 22 декември 2009 г.
Приложение Таблица 1 — Разрешени субстанции
1 група вещества
Източник: Директива 96/22/ЕО от 29 април 1996 г. (консолидирана версия). Приложение II: Списък на забранените субстанции:
Списък Б: Забранени субстанции с дерогации
9 вещества
Източник: Регламент (ЕО) № 37/2010 от 22 декември 2009 г.
Приложение Таблица 2 — Забранени субстанции
3 вещества или групи вещества
Източник: Директива 96/22/ЕО от 29 април 1996 г. (консолидирана версия). Приложение II Списък на забранените субстанции. Списък A: Забранени субстанции
1 група вещества
Източник: Директива 96/22/EО от 29 април 1996 г. Приложение III Списък на временно забранени вещества
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
6 групи вещества
Група A — Вещества с анаболен ефект и неразрешени вещества
3 групи вещества
Група Б — Ветеринарни лекарства и замърсители
Източник: Директива 96/23/EО от 29 април 1996 г. Приложение I

Приложение II

Примери за химикали и свързаните с тях въздействия

Вещество Примери за продукти, в които може да присъства веществото Примери за свързани с тях резултати
Пестициди (изполвани незаконно) Растения (зърнени храни, зеленчуци, плодове)фуражи, животни Кърмачета, родени с ниско тегло и преди термин, различни вродени малформации, исхемична болест на сърцето, мозъчно-съдова болест
Неразрешен червен цвят 2G (128) Някои салами и месо за бургери Генотоксичност, канцерогенност
Метилживак Риба (риба тон, марлин, риба меч, щука) Засегнато познавателно развитие, забавено умствено развитие, болест на Паркинсон, нарушение, свързано с дефицит на вниманието, болест Минамата
Олово Замърсяване на храната/водата/почвата, растенията Различни вродени малформации, анемия, метхемоглобинемия, засегнато познавателно развитие, забавено умствено развитие, болест на Паркинсон, нарушение, свързано с дефицит на вниманието, болест Минамата, загуба на слуха, исхемична болест на сърцето, мозъчно-съдова болест, камъни в бъбреците, хронично бъбречно заболяване
Кадмий Растения (ориз и други зърнени храни, кореноплодни растения, зеленчуци) Исхемична болест на сърцето, мозъчно-съдова болест, камъни в бъбреците, хронично бъбречно заболяване, остеопороза, подагра
Диоксини Фуражи, продукти от животински произход (млечни продукти, месо, яйца) Множество ракови заболявания, включително на белите дробове, кожата, черния дроб, мозъка, бъбреците, простатата, костния мозък и пикочния мехур
Афлатоксин Растения (в резултат от мухъл по зърнените храни, маслодайните култури, подправките, ядките), млечни продукти Множество ракови заболявания, включително на белите дробове, кожата, черния дроб, мозъка, бъбреците, простатата, костния мозък и пикочния мехур

Източник: Таблица, повлияна от Prüss-Ustün, A. et al., „Известни и неизвестни за тежестта на заболяванията поради химикали — систематичен преглед“ (Knowns and unknowns on burden of disease due to chemicals: a systematic review). Таблица 1 — Примери за източници и начини за излагане на човека на влиянието на няколко подбрани химикали и Таблица 2 — Основни групи заболявания, за които се подозира или е потвърдено, че са свързани с химикали. Публикувана онлайн на 21.1.2011 г. doi: 10.1186/1476-069X-10-9.

Приложение III

Примери за елементи от правните разпоредби на ЕС, които изискват изпълнение и действия

1. Добавките в храните са вещества, добавяни целенасочено в хранителните продукти за изпълнение на определени технологични функции например: за оцветяване, подслаждане или подпомагане на консервирането им68. През 2011 г. ЕС създава списък на Съюза на добавки, одобрени за употреба в храни69, който заменя разпоредбите на предишните директиви за добавките в храните. Понастоящем списъкът съдържа 334 хранителни добавки70. В Регламент (ЕО) № 1333/2008 обаче се счита за необходимо да се извърши повторна оценка на 316 от тези добавки с цел вземане на решение дали да бъдат запазени в списъка. До август 2018 г. повторно са оценени 175 добавки. Законовият срок за приключване на програмата за повторна оценка е краят на 2020 г., но той може да бъде засегнат от забавяния при ЕОБХ.

2. В регламента71 се изисква ЕС да изготви списък на разрешените ензими в храните. Десет години след приемането му обаче Комисията все още не е изготвила такъв списък. Това е така, защото изготвянето му е предвидено в регламента72 като една единствена стъпка, което означава, че това не може да стане, докато не бъде оценена от ЕОБХ безопасността на всички ензими, които се обмисля да бъдат включени в списъка на ЕС. Към момента на извършване на одита обаче ЕОБХ беше изготвил окончателни научни оценки само за 13 ензима (като бяха приключени оценките за едва 18 от 281 ензима, за които е бил получил пълни заявления).

3. През май 2018 г. от 2 546 разрешени ароматизанти73 в списъка на ЕС 318 бяха отбелязани с бележки под линия74, което означава, че са разрешени на пазара, но че тяхното оценяване все още не е приключило. ЕОБХ е бил приключил окончателната оценка на 117 от тези 318 вещества по време на одита.

4. От държавите членки се изисква да наблюдават консумацията и употребата на добавки и ароматизанти в храните. Тази информация е необходима, за да се позволи на ЕОБХ да оценява ароматизантите в храните и да оценява повторно добавките в храните, и по-специално да извършва „оценки на експозицията“ — един от четирите елемента на всяка една оценка на риска. Съгласно правото на ЕС75 до 20 януари 2011 г. Комисията би следвало да е приела обща методология за събиране на необходимата информация от страна на държавите членки относно ароматизантите (не е бил определен краен срок за добавките в храните). Към момента на извършване на одита обаче такава методология не е била приета.

5. В областта на хранителните добавки в Директива 2002/46/ЕО се изисква Комисията да определи максимално количество витамини и минерали в добавките. Въпреки че през 2006 г. ЕОБХ е публикувал допустими горни граници на приема на витамини и минерали обаче, Комисията все още не е определила подобни ограничения. Поради това, продължават да се прилагат ограниченията на държавите членки. Според Комисията въпросът е в процес на изчакване и тя няма планирани действия в близко бъдеще. Органите на държавите членки, които Сметната палата посети по време на своя одит, изразиха мнение, че тези стойности следва да бъдат определени на равнището на ЕС, за да бъдат дадени ясни указания на промишлеността в областта на храните и фуражите какво е позволено и какво не и да се гарантира, че всички предприятия, които извършват дейност на пазара на ЕС, се третират еднакво. Освен това те обясниха, че сегашната ситуация, при която всяка една държава членка определя различни стойности, или не определя никакви стойности, оказва отрицателно въздействие върху нагласата на потребителите за безопасността на тези продукти.

6. В областта на материалите, предназначени за контакт с храни ЕОБХ поясни, че безопасността на материалите, предназначени за контакт с храни трябва да се оценява, тъй като химикалите могат да преминават от материалите в храните. Редица специфични правни разпоредби, уреждащи производството на материали, предназначени за контакт с храни, обаче все още не са хармонизирани на територията на ЕС

  • Съгласно член 4 от Директива 84/500/ЕИО, до 1987 г. Комисията е трябвало да провери отново границите, посочени в член 2 за керамични предмети. Към момента на одита обаче тази повторна проверка не е била извършена или не е довела до никакво решение.
  • В Регламент (ЕО) № 450/2009 относно активните и интелигентните материали и предмети, предназначени за контакт с храни се предвижда, че Комисията следва да приеме списък на ЕС с активни и интелигентни материали, предназначени за контакт с храни, след изготвянето от ЕОБХ на становище относно заявленията. ЕОБХ е приел последното становище за първоначалната партида заявления през 2013 г., но Комисията все още не е изготвила списъка на ЕС.
  • Що се отнася до пластмасовите материали, в периода 2008—2018 г. ЕОБХ е получил 156 заявления за процеси за рециклиране. Оценката на ЕОБХ за безопасността на всеки един процес на рециклиране трябва да бъде последвана от решение за управление на риска дали процесът да бъде разрешен. Към момента на извършване на одита все още предстоеше приемането на 138 решения. Като преходна мярка при влизането в сила на Регламент (ЕО) № 282/2008 Комисията е създала регистър на ЕС, в който са включени тези валидни заявления. В резултат на това всички включени в регистъра процеси за рециклиране понастоящем все още може да се използват независимо от окончателната оценка на ЕОБХ.

7. Освен това въпреки че в правната рамка на ЕС вече се съдържат редица разпоредби относно рисковете, свързани с кумулативната експозиция, напр. за остатъчни вещества от пестициди, самата методология все още не е готова за използване при определянето на МДГОВ.

8. Що се отнася до растителните продукти, научният комитет на ЕОБХ е съставил „Сборник с растителни продукти, за които е докладвано, че съдържат токсични, пристрастяващи, психотропни или други вещества, които може да будят притеснение“76. Целта на сборника е да се обърне внимание на проблемите, които трябва да бъдат взети предвид при оценката на безопасността на растителните продукти. Все още обаче не са приети правила на равнището на ЕС и растителните продукти продължават да подлежат на правилата на държавите членки. Съществува система на взаимно признаване, която позволява на дадено дружество, продаващо в една държава специфичен продукт, съдържащ определени растителни продукти, да поиска разрешение за продажба на същия продукт в друга държава, но процесът на получаване на това взаимно признаване е дълъг и не изключва рискове, тъй като разрешението във втората държава може в крайна сметка да бъде отказано. Предвид тази ситуация, някои държави членки са си сътрудничили при изготвянето на собствени общи списъци с растителни продукти, които могат или не могат да бъдат използвани в хранителни добавки. Основният пример в тази връзка е проектът BelFrIt77, създаден съвместно от Белгия, Франция и Италия, който се използва като основа за нова нормативна уредба в Италия и Белгия.

Отговори на Комисията

Кратко изложение

I

Производството и консумацията на храни имат съществена роля в икономиката на Европейския съюз. Комисията напълно отчита факта, че безопасността на храните е въпрос от първостепенна важност за обществото. За Комисията винаги е ключов политически приоритет да се гарантира, че ЕС разполага с най-високите стандарти за безопасност на храните. Този приоритет намира конкретно отражение в една от главните цели на Регламента относно общото законодателство в областта на храните78, представляващ основата за широк набор от специфични законодателни актове на ЕС в областта на храните, въведени през 2002 г., а именно висока степен на защита на общественото здраве.

III

Като цяло при проверката за пригодност79 беше заключено, че целта за висока степен на защита на общественото здраве е постигната. Като цяло степента на защита на общественото здраве е повишена. Настоящите нива на безопасност на храните са по-благоприятни в сравнение с 2002 г. Научната основа за мерките на ЕС също беше подобрена значително. Това се дължи на създаването на Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ), отговорен за предоставянето на научни консултации по всички въпроси, свързани с хранителната верига, строгото разделяне на оценката на риска и управлението на риска на равнище ЕС и системното прилагане на принципа за анализ на риска в законодателството на ЕС в областта на храните. Комисията отбелязва, че не са установени системни несъответствия при прилагането на принципа за анализ на риска на равнище ЕС.

В някои случаи рамката за безопасност на храните послужи и като източник на вдъхновение за държави извън ЕС при разработването на тяхното национално законодателство. По подобен начин се счита, стандартите на ЕС, свързани с хранителната верига, са сред най-високите в света. В голяма степен това се дължи на задълбочените и надеждни оценки на риска на научна основа, извършвани от децентрализираните агенции на ЕС.

IV
  1. Комисията признава, че някои правни разпоредби все още не са приложени (максимално количество витамини и минерали в добавките), а някои научни методологии, като например методологията за оценка на кумулативната експозиция на вещества с едно и също действие, все още не са на разположение поради научна сложност.
  2. В член 14, параграф 9 от Регламента относно общото законодателство в областта на храните се предвижда, че при отсъствие на специфични разпоредби на Съюза храните се приемат за безопасни, когато отговарят на специфичните изисквания на националното законодателство в областта на храните на държавата членка, на чиято територия се предлагат за продажба въпросните храни, като се вземат под внимание разпоредбите на Договора по отношение на свободното движение на стоки. Следователно в областите, в които прилагането предстои, степента на защита от химически опасности не е изложена на риск.

    Комисията приема, че са налице забавяния, особено в областта на регулираните хранителни съставки. Понастоящем се извършва оценка по REFIT на законодателството относно пестицидите, като в законодателното предложение на Комисията за изменение на общото законодателство в областта на храните се разглежда, наред с другото, устойчивостта на оценката на риска на ЕС в хранителната верига, и по-специално научният капацитет на ЕОБХ80.

    При проверката за пригодност беше установено, че разделението на отговорностите между частния сектор и публичните органи за контрол също е допринесло за повишаване на ефективността. Частният сектор отговаря предимно за спазването на законодателството в областта на храните и за извършване на „собствен контрол“. Публичните органи за контрол отговарят за извършване на официалния контрол. Това разделение позволи на публичните органи за контрол да разработят по-хармонизиран и по-добре насочен и основан на риска подход към официалния контрол, като се взема под внимание контролът от частния сектор, когато е надежден.

  3. за да се гарантират еднакви условия на конкуренция и по отношение на безопасността на храните, внасяните в ЕС храни трябва да отговарят на съответните изисквания на законодателството на ЕС или на признати от ЕС условия, които са най-малко еквивалентни на изискванията. ЕС положи значителни усилия .да осигури привеждането в съответствие на законодателството на ЕС в областта на храните с международните стандарти. Освен това като основен участник в търговията с храни и фуражи в световен мащаб ЕС в редица случаи е допринасял в значителна степен за разработването на национални стандарти въз основа на стандартите на ЕС. Когато обаче хармонизираните стандарти на ЕС са по-строги от установените на международно равнище, ЕС съобщава позицията си по прозрачен начин, като позволява на износителите за ЕС да извършат съответната подготовка за изпълнение на стандартите на ЕС.
  4. От 2005 г. Комисията е въвела системни процедури за последващи действия по препоръки от одити и когато неспазването на правилата на ЕС продължава да е налице, могат да се прилагат постепенно засилващи се действия за принудително изпълнение.

Комисията работи за подобряване на процедурите си за мониторинг и изпълнение на цялото законодателство в областта на храните и здравето, които ще включват последващи действия по препоръките, направени в резултат на одити на Комисията.

V

Комисията приема всички препоръки на Сметната палата.

  1. Комисията е твърдо ангажирана с постоянния процес на оценка на законодателството на ЕС с цел установяване на областите, в които е необходимо подобрение, чрез своята програма REFIT. Понастоящем се извършват редица секторни оценки на законодателство в областта на храните или такива оценки са планирани в близко бъдеще.
  2. Неотдавна Комисията прие законодателно предложение за изменение на общото законодателство в областта на храните и други осем секторни акта, в които се разглежда дългосрочната устойчивост на оценката на риска на ЕС в хранителната верига, и по-специално научният капацитет на ЕОБХ81.

    Комисията счита, че в областите, в които прилагането предстои, степента на защита от химически опасности не е изложена на риск.

    Комисията отбелязва, че в член 9, параграф 1, буква г) от новия Регламент относно официалния контрол (Регламент (ЕС) 2017/625), който се прилага от 14 декември 2019 г., се посочва, че компетентните органи извършват официален контрол, като наред с другото се вземат предвид частни схеми за осигуряване на качеството, когато е уместно.

    В рамките на мандата си Комисията ще положи усилия за подкрепа на компетентните органи на държавите членки при изпълнението на тази разпоредба. В текущата работа по изготвяне на вторичното законодателство са взети под внимание нуждите, посочени в Регламента, и по-специално допълняемостта на отговорностите на органите на държавите членки и частния сектор.

  3. в областта на остатъчните вещества от пестициди в Регламента на ЕС относно максимално допустимите граници на остатъчни вещества се предвижда една и съща степен на защита на потребителите по отношение на всички храни, независимо от техния произход, тъй като съществува само един набор от максимално допустими граници на остатъчни вещества (МДГОВ) за всички продукти. По отношение на това законодателство понастоящем се извършва оценка по REFIT. През 2019 г. ще бъде изготвен доклад до Европейския парламент и Съвета относно пестицидите и остатъчните вещества от тях. В по-общ план рамката на ЕС ще продължи да осигурява еднаква степен на сигурност както за произведените в ЕС, така и за вносните храни посредством строго спазване на вече установените правни изисквания.
  4. Комисията ще обмисли предоставянето на такива насоки, когато е целесъобразно. Комисията вече засили използването на съществуващите дейности за одит и последващи действия като средства за насърчаване на спазването от страна на трети държави на изискванията на ЕС за внос.

Въведение

1

Законодателството в областта на храните както на равнището на Съюза, така и на национално равнище има за цел винаги да осигурява висока степен на защита на живота и здравето на хората и ефективно функциониране на вътрешния пазар. Във връзка с това в Регламента относно общото законодателство в областта на храните бяха установени някои общи принципи и изисквания, които са приложими както на равнището на Съюза, така и на национално равнище, например принципа за анализ на риска, първичната отговорност на частните стопански субекти, необходимостта внасяните храни и фуражи да отговарят на всички изисквания на правото на ЕС, възможността за проследяване и факта, че единствено безопасни храни и фуражи могат да бъдат пускани на пазара на Съюза82.

11

Съгласно общото законодателство в областта на храните стопанските субекти в областта на храните, включително вносителите, са правно обвързани да гарантират, че пуснатите на пазара на Съюза храни, независимо от техния произход, са безопасни и отговарят на всички изисквания на законодателството в областта на храните, установени на равнището на Съюза и на национално равнище83.

13

Съгласно принципа за анализ на риска ръководителите на равнище ЕС и на национално равнище, отговарящи за управлението на риска84 (в зависимост от това дали областта е хармонизирана или не), са тези, които въз основа на оценката на риска от страна на ЕОБХ (предоставяне на научни консултации) следва да предприемат съответните мерки, включително по отношение на безопасността на храните, например да разрешат дадена храна, да уточнят при какви условия тя е разрешена или да я забранят).

Тези мерки са съобразени с резултатите от оценката на риска (а на равнище ЕС са съобразени по-специално със становищата на ЕОБХ), както и с други основателни фактори85 и принципа на предохранителните мерки, когато са изпълнени приложимите условия.

Констатации и оценки

23

При проверката за пригодност на общото законодателство в областта на храните беше установено, наред с другото, че настоящите нива на безопасност на храните са по-благоприятни в сравнение с тези преди 2002 г. Научната основа за мерките на ЕС беше подобрена значително. Не бяха установени системни несъответствия при прилагането на анализ на риска на равнище ЕС. Моделът на законодателството в областта на храните послужи и като вдъхновение за държави извън ЕС при разработването на тяхното национално законодателство и допринесе за признаването на безопасността на продуктите на ЕС в целия свят. Освен това е налице висока степен на хармонизиране на законодателството на ЕС в областта на храните, което допринесе за ефективното функциониране на вътрешния пазар.

Каре 1 — Принципът на предохранителните мерки, определен в общото законодателство в областта на храните

Съгласно принципа на предохранителните мерки ръководителите на равнище ЕС (но също и на национално равнище), отговарящи за управлението на риска, могат да предприемат временни мерки за управление на риска, когато след оценка на наличната информация се установи възможност за вредни за здравето въздействия, но продължава да е налице научна несигурност.

За прилагането на принципа на предохранителните мерки се изисква научна оценка, както и оценка и балансиране на съответните рискове, т.е. дали установените потенциални рискове надвишават границите на онова, което е приемливо за обществото, както и последиците от непредприемане на действия от страна на ръководителите на равнище ЕС и на национално равнище, отговарящи за управлението на риска. Поради това прилагането на принципа на предохранителните мерки е специален инструмент за управление на риска.

28

Според констатациите от проверката за пригодност лицата на равнище ЕС, отговарящи за управлението на риска, са вземали решение за прилагане на принципа на предохранителните мерки в изключително редки случаи. Не бяха установени доказателства за неблагоприятни последици от която и да е от тези мерки за иновациите и търговията.

По отношение на политически чувствителни въпроси през последните години заинтересованите страни, и особено някои НПО, както и някои държави членки, призоваха за пълна забрана по-специално на веществата, нарушаващи функциите на ендокринната система, на продуктите за растителна защита и на ГМО в съответствие с принципа на предохранителните мерки. Тези искания обаче не отговарят на двете условия за прилагането на принципа на предохранителните мерки; те явно представляват призиви за обмисляне на други основателни фактори, вместо прилагането на принципа на предохранителните мерки.

Каре 2 — Разлика между опасност и риск

Вносните продукти ще бъдат подложени на оценка на риска, при която трябва да се докаже, че храната е безопасна за потребителите, преди за тези вещества да бъдат разрешени допустими отклонения във вносни продукти. Освен това трябва да се спазват законоустановени допустими граници (МДГОВ).

30

Комисията продължава да гарантира, че всички храни, продавани в ЕС, независимо от произхода им, отговарят на едни и същи стандарти за безопасност: съществува само един набор от МДГОВ, приложим за всички продукти на пазара на ЕС, независимо от техния произход. Когато дадено вещество не е одобрено в ЕС по причини, различни от свързаните с общественото здраве (например причини, свързани с околната среда), допустими отклонения при внос могат да бъдат установени в добре обосновани случаи, но единствено ако са напълно подкрепени от данни и ако са безопасни за потребителите.

33

При проверката за пригодност беше установено също, че разделението на отговорностите между частния сектор и публичните органи за контрол също е допринесло за повишаване на ефективността. Частният сектор отговаря предимно за спазването на законодателството в областта на храните и за извършване на „собствен контрол“. Публичните органи за контрол отговарят за извършване на официалния контрол. Това разделение позволи на публичните органи за контрол да разработят по-хармонизиран и по-добре насочен и основан на риска подход към официалния контрол, като се взема под внимание контролът от частния сектор, когато е надежден.

34

Проверката за пригодност на общото законодателство в областта на храните показа, че националните различия не са системни, а по-скоро възникват при конкретни случаи. Комисията полага усилия да намали тези национални различия чрез обсъждания в рамките на работните групи, съставени от представители на държавите членки, чрез работата на службата за одит и проверки в ГД „Здравеопазване и безопасност на храните“ и не на последно място чрез издаване/актуализиране на общи насоки, когато е възможно.

35

Въпреки че текстовете относно безопасността на храните в Кодекса са използвани като референтни документи в Споразумението за санитарните и фитосанитарните мерки на Световната търговска организация (СТО), това не възпрепятства членовете на СТО да приемат различни стандарти, при условие че са научно обосновани.

40

През годините след въвеждането на общото законодателство в областта на храните през 2002 г. беше постигната висока степен на хармонизиране на законодателството в областта на храните86.

В законодателството в областта на храните87 сравнително малък брой области продължават да бъдат частично хармонизирани. При липса на пълно хармонизиране в тази област анализът на риска се извършва на национално равнище. Въпреки че степента на защита не е застрашена в тези случаи, тъй като съгласно общото законодателство в областта на храните всички национални мерки трябва да преследват висока степен на защита на живота и здравето на човека и да се предприемат въз основа на принципа за анализ на риска, приемането на такива национални мерки може да доведе до несъответствия, които могат да се отразят неблагоприятно на вътрешния пазар88. Понастоящем това въздействие се оценява по-подробно в редица секторни оценки.

41

Целта на Комисията е да гарантира безопасност, без да налага излишна тежест или степен на сложност, както и да обезпечи изцяло безопасността на крайното приложение на веществата. Комисията не счита, че е необходимо да предприема хоризонтална оценка на риска.

42

Вж. отговора на Комисията по точка 40.

Според проверката за пригодност научният капацитет на ЕОБХ се увеличава постепенно. Като цяло това съответстваше на нарасналите нужди от научни консултации. С течение на времето ЕОБХ намали броя на забавянията и продължава да работи в тази посока, като предприема подходящи мерки. Освен това неотдавна Комисията прие законодателно предложение, в което се разглежда, наред с другото, дългосрочната устойчивост на оценката на риска на ЕС в хранителната верига89.

43

Според проверката за пригодност на общото законодателство в областта на храните най-голямата част от националното законодателство в областта на храните е прието въз основа на анализ на риска. Когато такъв анализ не е бил извършен, според компетентните органи на държавите членки, с които са проведени консултации, това се дължи на предизвикателствата, възникващи при прилагането на принципа за анализ на риска, като например ограничени налични ресурси. Интензитетът на тези предизвикателства варира в различните случаи. Налице са известни доказателства и за това, че когато националните мерки не са били приети въз основа на анализ на риска, впоследствие те са били изменени или отменени90.

44

В рамката, съгласно която действат държавите членки — Регламент (ЕО) № 882/2004 — е заложено понятието за контрол въз основа на риска, за разлика от изпитване на всички регулирани вещества.

45

При проверката за пригодност беше установен недостатък по отношение на дългосрочната устойчивост. ЕОБХ работи по обучение за изграждане на капацитет, като Комисията също подкрепя обучението за оценка на риска чрез инициативата „По-добро обучение за по-безопасни храни“.

48

Вж. отговора на Комисията по точка 41.

49

В действителност всички групи вещества подлежат на официален контрол. В периода на изпълнение обаче е важно да се прилага подход, основан на риска, който може да доведе до различна задълбоченост и честота на контрола за различни групи вещества.

50

В ограничените на брой частично хармонизирани области всички национални мерки трябва да се основават на принципа за анализ на риска и да се преследва висока степен на защита на общественото здраве. Комисията е съгласна със Сметната палата, че държавите членки не следва да изключват регулираните продукти от своите проверки.

53

Съгласно член 6 от Регламента относно общото законодателство в областта на храните националното законодателство в областта на храните трябва да се основава на принципа за анализ на риска; поради това безопасността на храните не е застрашена.

56

Тъй като не бяха извършени одити по отношение на регулираните хранителни съставки, Комисията нямаше основания да отправи евентуални препоръки към държавите членки. Въпреки това през 2015 и 2016 г. Комисията проведе няколко мисии за установяване на фактите във връзка с добавки в храните и пушилни ароматизанти. По своето естество мисиите за установяване на фактите не съдържат препоръки. Резултатите от тези мисии бяха използвани за обобщаващия доклад, който беше публикуван през 2017 г. В доклада беше представена подробна поредица от действия, предприети от Комисията въз основа на резултатите от мисиите, и бяха изтъкнати възможностите за подобрения в резултатите от официалния контрол на държавите членки. Освен това през 2018 г. Комисията започна поредица от одити в шест държави членки с цел оценка на техните системи за официален контрол на подобрители в храните (добавки в храните), (пушилни) ароматизанти и определени хранителни съставки, като докладите от тях включват препоръки към държавите членки.

58

Като цяло съществуват достатъчно доказателства, че храните от животински произход по принцип пораждат по-голям потенциален риск за общественото здраве и здравето на животните (главно микробиологичен), отколкото храните от растителен произход.

60

Компетентните органи в държавите членки редовно извършват официален контрол върху храните от неживотински произход, внесени в Съюза, на подходящо място, включително на граничния пункт, през който стоките влизат в Съюза, въз основа на национални планове за контрол и с оглед на потенциалния риск, като този контрол трябва да обхваща всички аспекти на законодателство в областта на храните (вж. член 15, параграфи 1 и 2 от Регламент (ЕО) 882/2004).

66

Мерките, които държавите членки предприемат, т.е. да отхвърлят пратката и да фактурират лабораторните разходи (плюс свързаните с това забавяния на влизането), не са „безплатни“ и действат като възпиращ фактор или действително наказание. Те биха могли да имат и евентуални последици по отношение на договорите между засегнатите стопански субекти.

Заключения и препоръки

72

Комисията признава, че някои правни разпоредби все още не са приложени (максимално количество витамини и минерали в добавките), а някои научни методологии, като например методологията за оценка на кумулативната експозиция, все още не са на разположение поради научна сложност. В член 14, параграф 9 от Регламента относно общото законодателство в областта на храните се предвижда, че при отсъствие на специфични разпоредби на Съюза храните се приемат за безопасни, когато отговарят на специфичните изисквания на националното законодателство в областта на храните на държавата членка, на чиято територия се предлагат за продажба въпросните храни, като се вземат под внимание разпоредбите на Договора по отношение на свободното движение на стоки. Следователно в областите, в които прилагането предстои, степента на защита от химически опасности не е изложена на риск.

Комисията приема, че са налице забавяния, особено в областта на регулираните хранителни съставки. Понастоящем се извършва оценка по REFIT по отношение на законодателството относно пестицидите, като в приетото неотдавна законодателно предложение на Комисията за изменение на общото законодателство в областта на храните се разглежда, наред с другото, дългосрочната устойчивост на оценката на риска на ЕС в хранителната верига, и по-специално научният капацитет на ЕОБХ91.

73

При проверката за пригодност беше установено, че разделението на отговорностите между частния сектор и публичните органи за контрол също е допринесло за повишаване на ефективността. Частният сектор отговаря предимно за спазването на законодателството в областта на храните и за извършване на „собствен контрол“. Публичните органи за контрол отговарят за извършване на официалния контрол. Това разделение позволи на публичните органи за контрол да разработят по-хармонизиран и по-добре насочен и основан на риска подход към официалния контрол, като се взема под внимание контролът от частния сектор, когато е надежден.

Препоръка 1 — Преглед на законодателството и подобряване на допълняемостта между системите за контрол в публичния и частния сектор
  1. Комисията приема препоръката.
  2. Комисията е твърдо ангажирана с постоянния процес на оценка на законодателството на ЕС с цел установяване на областите, в които е необходимо подобрение, чрез своята програма REFIT. Понастоящем се извършват редица секторни оценки на законодателство в областта на храните или такива оценки са планирани в близко бъдеще.

    Неотдавна Комисията прие законодателно предложение за изменение на общото законодателство в областта на храните и други осем секторни акта, в които се разглежда, наред с другото, дългосрочната устойчивост на оценката на риска на ЕС в хранителната верига, и по-специално научният капацитет на Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ)92.

    Комисията счита, че в областите, в които прилагането предстои, степента на защита от химически опасности не е изложена на риск.

  3. Комисията приема препоръката.

Комисията отбелязва, че в член 9, параграф 1, буква г) от новия Регламент относно официалния контрол (Регламент (ЕС) 2017/625), който се прилага от 14 декември 2019 г., се посочва, че компетентните органи извършват официален контрол, като наред с другото се вземат предвид частни схеми за осигуряване на качеството, когато е уместно.

В рамките на мандата си Комисията ще положи усилия за подкрепа на компетентните органи на държавите членки при изпълнението на тази разпоредба. В текущата работа по изготвяне на вторичното законодателство са взети под внимание нуждите, посочени в Регламента, и по-специално допълняемостта на отговорностите на органите на държавите членки и частния сектор.

Препоръка 2 — Запазване на едно и също равнище на сигурност за храните, произвеждани в ЕС, и за вносните храни

Комисията приема препоръката.

По отношение на остатъчните вещества от пестициди в Регламента на ЕС относно максимално допустимите граници на остатъчни вещества се предвижда едно и също равнище на защита на потребителите за всички храни, независимо от техния произход, тъй като съществува само един набор от максимално допустими граници на остатъчни вещества (МДГОВ) за всички продукти. По отношение на това законодателство понастоящем се извършва оценка по REFIT. През 2019 г. ще бъде изготвен доклад до Европейския парламент и до Съвета относно пестицидите и остатъчните вещества от тях. В по-общ план рамката на ЕС ще продължи да гарантира еднакво равнище на сигурност както за храните, произведени в ЕС, така и за вносните храни посредством строго спазване на вече установените правни изисквания.

76

От 2005 г. Комисията е въвела системни процедури за последващи действия по препоръки от одити и когато неспазването на правилата на ЕС продължава, могат да се прилагат постепенно засилващи се действия за принудително изпълнение.

Комисията работи за подобряване на процедурите си за мониторинг и изпълнение на цялото законодателство в областта на храните и здравето, които ще включват последващи действия по препоръките, направени в резултат на одити на Комисията.

Препоръка 3 — Улесняване на последователното прилагане на законодателството на ЕС в областта на храните
  1. Комисията приема препоръката и ще обмисли предоставянето на такива насоки, когато е целесъобразно.
  2. Комисията приема препоръката.

Комисията вече засили използването на съществуващите дейности за одит и последващи действия като средства за насърчаване на спазването от страна на трети държави на изискванията на ЕС за внос.

Термини и съкращения

ГАТТ: Общо споразумение за митата и търговията

ГД „Здравеопазване и безопасност на храните“: Генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“

ДДП: Допустим дневен прием

Допустими отклонения при внос: Означава МДГОВ, определена за вносни продукти, за задоволяване на нуждите на международната търговия, когато:

  • използването на активното вещество в продукт за растителна защита върху даден продукт не е разрешено в Общността по причини, различни от свързаните с общественото здраве за конкретния продукт и конкретната употреба; или
  • е целесъобразно различно равнище, тъй като съществуващите МДГОВ за Общността са определени по силата на основания, различни от свързаните с общественото здраве за конкретния продукт и конкретната употреба.

ЕМА: Европейска агенция по лекарствата

ЕОБХ: Европейски орган за безопасност на храните

Кодекс: Кодекс алиментариус, или „кодекс на храните“, е съвкупност от стандарти, насоки и кодекси на практики, приети от Комисията по Кодекс алиментариус (CAC). CAC е централната част от съвместната програма на ФАО/СЗО относно стандартите за храните и е създадена от ФАО и СЗО за защита на здравето на потребителите и насърчаване на лоялните практики при търговията с храни.

МДГОВ: Максимално допустими граници на остатъчни вещества

Нарушители на функциите на ендокринната система: Химикали, които в определени дози могат да пречат на ендокринната система (напр. на жлезите и хормоните, които тези жлези произвеждат). Тези нарушители могат да причинят злокачествени тумори, вродени малформации и други смущения в развитието.

Обмяна на информация за риска: Интерактивната обмяна на информация и становища по време на процеса на анализ на риска по отношение на опасностите, рисковете и свързаните с риска фактори и възприятия сред лицата, които отговарят за оценката и управлението на риска, потребителите, предприятията за производство на храни и фуражи, академичната общност и други заинтересовани страни, включително разясняване на заключенията от оценката на риска и мотивите за вземане на решения за неговото управление.

ОГП: Определени гранични пунктове

ОПВ: Определени пунктове за внос

Оценка на риска: Научно обоснован процес, състоящ се от четири етапа: определяне на опасност, охарактеризиране на опасността, оценка на въздействието при излагане на опасност и охарактеризиране на риска.

Растителни продукти: Растителни продукти, направени от растения, водорасли, гъби или лишеи, се използват широко на пазара на ЕС под формата на хранителни добавки. Примери за това са гинко, чесън и женшен. Такива продукти обикновено се определят като естествени храни. Те могат да бъдат закупени без рецепта в аптеките, супермаркетите, специализираните магазини и по интернет.

Регулирана хранителна съставка: Регулирани хранителни съставки са онези хранителни съставки, за които понастоящем се изисква разрешение за търговия. Те включват химични вещества, които се използват като хранителни добавки, ензими в храните, ароматизанти, пушилни ароматизанти и източници на витамини и минерали, добавяни в храната.

СЗО: Световна здравна организация

Система за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF): Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи позволява на органите на държавите членки за контрол на храните и фуражите (органите за безопасност на храните на 28-те държави членки на ЕС, Комисията, ЕОБХ, ЕОБ, Норвегия, Лихтенщайн, Исландия и Швейцария) да споделят информация относно предприетите мерки в отговор на сериозни рискове, установени по отношение на храните или фуражите. Тя осигурява денонощна услуга, за да се гарантира, че спешните съобщения се изпращат, получават и на тях се реагира колективно и ефикасно.

Споразумение за СФМ: Санитарни и фитосанитарни мерки

СТО: Световна търговска организация

Управление на риска: Отделен от оценката на риска процес на претегляне на алтернативни политики в консултации със заинтересованите страни, обсъждане на оценката на риска и други основателни фактори, а при необходимост и избор на подходящи възможности за превенция и контрол.

ФАО: Организация на Обединените нации за прехрана и земеделие

ARfD: Остра референтна доза

FBO: Стопански субекти в сферата на храните или фуражите

FDA: Служба на Съединените щати за храните и лекарствените продукти

HACCP: Анализ на опасностите и контрол в критични точки

Бележки

1 Основните отговорности на операторите са: а) да гарантират съответствие с изискванията на законодателството в областта на храните на ЕС и на държавите членки (включително, но не само, тези относно безопасността на храните), които са свързани с тяхната дейност и са в рамките на контролираните от тях предприятия, и б) да извършват собствени проверки в тази връзка. Това е основен елемент от предотвратяването на кризи с хранителни продукти, особено във връзка с безопасността на храните, тъй като въвежда множество контролни точки в цялата хранителна верига.

2 Световната търговия се урежда от правилата на СТО. Както ЕС, така и отделните държави членки на ЕС, са членове на СТО.

3 Член 5 от Регламент (ЕО) № 178/2002 на Европейския парламент и на Съвета от 28 януари 2002 г. за установяване на общите принципи и изисквания на законодателството в областта на храните, за създаване на Европейски орган за безопасност на храните и за определяне на процедури относно безопасността на храните (ОВ L 31, 1.2.2002 г., стр. 1) (Общо законодателството в областта на храните).

4 Европейска комисия, „Бюджет на ЕС относно безопасността на храните за бъдещето“ (Food safety EU budget for the future), 7 юни 2018 г. (https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/future_budget_factsheet_en.pdf).

5 Световна здравна организация, Приблизителни оценки на СЗО на глобалната тежест на болестите, предавани чрез храните, референтна група относно епидемиологията на тежестта на болестите, предавани чрез храните, 2007—2015 г., фиг. 12, стр. 80.

6 В член 3, параграф 14 от Регламент (ЕО) № 178/2002 се дава определение за „опасност“ като „наличие или условие за наличие на биологичен, химичен или физичен агент в храните или фуражите, който има потенциална възможност да причини неблагоприятен за здравето ефект“.

7 Физическите опасности са предмети в храната, които, ако бъдат погълнати, може да причинят нараняване. Обикновено те възникват поради практики за обработка на храните, които не са безопасни, или поради случайно заразяване.

8 Биологичните опасности са микроби, които могат да разболеят хората. Те включват паразити, вируси и бактерии. Правилното прилагане на системата HACCP (Анализ на опасностите и контрол в критични точки) е основният инструмент, използван за предотвратяване на биологични опасности.

9 Биологичните храни са храни, които са сертифицирани като произведени по методи, съответстващи на стандартите за биологично земеделие. Спазването на тези стандарти не означава, че се изключва присъствието на всички химически опасности, като например замърсителите.

10 Три от най-важните законодателни актове, които не се отнасят конкретно за химически опасности, а по-скоро за безопасността на храните като цяло, са следните:

  • Договорът за функционирането на Европейския съюз осигурява основата за политиката на ЕС за безопасност на храните, като оправомощава ЕС да действа в полза на общественото здраве и защитата на потребителите.
  • В Регламент (ЕО) № 178/2002 се установяват общите принципи и изисквания на законодателството в областта на храните (Общо законодателството в областта на храните). В него се определя рамка за разработване на законодателство в областта на храните и фуражите както на равнището на ЕС, така и на равнището на държавите членки и се обхващат всички етапи от производството и разпространението на храни и фуражи.
  • Регламент (ЕО) № 882/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 г. относно официалния контрол, провеждан с цел осигуряване на проверка на съответствието със законодателството в областта на фуражите и храните и правилата за опазване здравето на животните и хуманното отношение към животните (ОВ L 165, 30.4.2004 г., стр. 1).

11 Световна здравна организация, „Приблизителни оценки на СЗО на глобалната тежест на заболяванията, пренасяни с храните: референтна група относно епидемиологията на тежестта на заболяванията, пренасяни с храните, 2007—2015 г.“, 3.12.2015 г. Това е първото и понастоящем най-пълно проучване на СЗО на приблизителните оценки на заболяванията, пренасяни с храните. То включва данни за четири химични вещества (афлатоксин, цианид в маниоката, диоксин и алергени във фъстъците).

12 Отбелязан от Ernst and Young в техния външен преглед на ЕОБХ през 2012 г.

13 „Европейската комисия работи, за да се гарантира, че доставката на храни в Европа е най-безопасна в света и че за всички продукти, независимо от произхода им, се прилагат едни и същи стандарти за безопасност на храните“ — цитат от уебсайта на Генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ https://ec.europa.eu/food/safety/international_affairs/trade_en. Този принцип е отразен също така в съвместното тълкуване на чл. 11 (вносни фуражи и храни) и чл. 14 (храните трябва да бъдат безопасни) от общото законодателство на ЕС в областта на храните.

14 ЕОБХ отговаря за оценката на риска относно безопасността на храните, а ЕМА отговаря за оценката на лекарствените продукти на ЕС (в т.ч. ветеринарномедицинските продукти).

15 Подборът на трите държави членки беше направен въз основа на следните критерии: 1) баланс между държавите членки с голям обем на вноса и държавите членки с по-малък внос, 2) държави членки, за които различни вещества представляват основна грижа при разглеждането на химическите опасности за храните, и 3) местоположение на основната агенция на ЕС, предоставяща научни консултации относно химикалите в храните (ЕОБХ в Парма). При подбора на държавите беше търсен и географски баланс. В Италия, поради нейната регионална организация, Сметната палата концентрира по-голямата част от проверките си само в един регион (Лигурия).

16 Програмата за пригодност и резултатност на регулаторната рамка е част от програмата на Комисията за по-добро регулиране. Тя има за цел да гарантира опростеност на правото на ЕС, да премахва ненужните тежести и да адаптира законодателството, без да се правят компромиси с целите на политиката.

17 SWD(2018) 38 окончателен, „Проверка за пригодност на общото законодателство в областта на храните (Регламент (ЕО) № 178/2002)“.

18 Spiric, D. et al., „Сближаване на подхода на ЕС и САЩ във връзка с регламента за безопасност на храните по отношение на огнищата на заболявания, пренасяни с храните“ (Convergence on EU and USA Food safety Regulation approach, regarding foodborne outbreaks), 58-ма международна конференция на месната промишленост „Безопасност и качеството на месото: накъде отива?“ (Meat Safety and Quality: Where it goes?), Procedia Food Science 5(2015 г.), стр. 266—269. В доклада се посочва, че правото на ЕС в областта на храните е отпратка за САЩ.

19 Humphrey, J., „Безопасност на храните, схеми за частни стандарти и търговия: последици от закона за модернизиране на безопасността на храните“ (Food Safety, Private Standards Schemes and Trade: The Implications of the FDA Food Safety Modernization Act), работен документ на IDS, том 2012 № 403, септември 2012 г.

20 EIOP: Текст 2008-006 — „Европейското управление все още ли е технократско? Нови начини за управление за регулиране на безопасността на храните в Европейския съюз“ (European governance still technocratic? New modes of governance for food safety regulation in the European Union). Robert Fischer. 2018 г. „Вдъхновени от ЕС, редица държави, напр. Франция и Германия, са създали независими агенции за оценка и са възприели принципа на организационно разделяне на оценката на риска от неговото управление.“

21 Оценяване на цената на спазването на законодателството на ЕС в областта на околната среда, хуманното отношение към животните и безопасността на храните за земеделските стопани, CPRA за Европейската комисия. AGRI 2011-EVAL-08.

22 По-конкретно съображение 17 от Регламент (EО) № 178/2002 гласи: „Когато законодателството в областта на храните е насочено към намаляване, премахване или избягване на опасност за здравето, трите взаимосвързани компонента на анализа на риска, а именно оценка на риска, управление на риска и обмяна на информация за риска, осигуряват систематична методология за определянето на ефективни, съразмерни и целеви мерки или други действия за опазване на здравето“. Съображение 19 от същия регламент гласи: „Признато е, че в някои случаи само научната оценка на риска не може да осигури цялата информация, на която следва да се основава решение за управление на риска, и че основателно следва да се отчитат и други фактори, свързани с разглеждания въпрос, включително такива, които са свързани с обществените нагласи, икономиката, традициите, етническата принадлежност, околната среда и възможността за извършване на проверки.“ В член 3 са включени определения на тези три компонента.

23 EMA е създадена с Регламент (ЕО) № 726/2004, но вече е съществувала през 1995 г. въз основа на по-стари директиви. Тя отговаря за оценката на риска на ЕС в областта на лекарствените продукти.

24 Съображение 21 и член 7 от Регламент (ЕО) № 178/2002.

25 Според съобщението на Комисията относно принципа на предохранителните мерки (COM(2000)°1 окончателен от 2.2.2000 г.), мерките, предприети при прилагането на този принцип, следва да бъдат: пропорционални на избраната степен на защита, недискриминационни при тяхното прилагане, съответстващи на подобни вече предприети мерки, основани на проверка на потенциалните ползи и разходи за действие или липса на действие (включително, когато е целесъобразно и осъществимо, анализ на икономическите разходи/ползи), да подлежат на преглед в контекста на новите научни данни и да могат да възлагат отговорност за изготвянето на научните доказателства, необходими за по-всеобхватна оценка на риска.

26 Европейска комисия — Съобщение за пресата — Комисията прие съобщение относно принципа на предохранителните мерки.

27 Споразумението на СТО относно прилагането на санитарни и фитосанитарни мерки („Споразумението за СФС“) влиза в сила със създаването на Световната търговска организация на 1 януари 1995 г. То се отнася за прилагането на разпоредбите относно безопасността на храните и здравето на животните и растенията.

28 Член 5 от Споразумението за СФС.

29 Пълната оценка на риска включва четири стъпки: определяне на опасност, охарактеризиране на опасността, оценка на въздействието при излагане на опасност и охарактеризиране на риска.

30 Регламент (ЕО) № 1107/2009 на Европейския парламент и на Съвета от 21 октомври 2009 г. относно пускането на пазара на продукти за растителна защита (ОВ L 309, 24.11.2009 г., стр. 1).

31 АНАЛИТИЧЕН ИНДЕКС НА СТО, Споразумение за СФС — Преамбюл (Юриспруденция). Точка 1.5.2 Връзка на принципа на предохранителните мерки със Споразумението за СФС. януари 2018 г.

32 Съответно Регламент (ЕО) № 1107/2009 и Регламент (ЕО) № 396/2005.

33 Обобщаващ доклад на постоянния комитет по растенията, животните, храните и фуражите, състоял се в Брюксел на 16—17 февруари 2017 г., съгласно който държавите членки подчертаха трудностите, които това може да създаде на международно равнище (Кодекс Алиментариус) и проблемите с отговорностите за подобни решения в областта на политиките на тяхното равнище предвид ролята им на първи оценител в процедурата за разглеждане на допустимите отклонения при внос; и Обобщаващ доклад на постоянния комитет по растенията, животните, храните и фуражите, състоял се в Брюксел на 13—14 юни 2018 г., точка от дневния ред А.14.

34 На всички етапи на производство, преработка и разпространение в рамките на контролираните от тях предприятия, стопанските субекти в областта на храните и фуражите трябва да гарантират, че съответните храни и фуражи отговарят на онези изисквания на законодателството в областта на храните, които се отнасят за тяхната дейност, и проверяват дали тези изисквания са спазени.

35 „Ясното разпределяне на отговорностите между стопанските субекти в сферата на храните и публичните органи по хранителната верига“ се признава в резултатите от проверката за пригодност на общото законодателство в областта на храните като повишаване на ефективността.

36 Съгласно член 17, параграф 1 от Регламент (ЕО) № 178/2002.

37 Данни въз основа на доклади на ЕОБХ.

38 Директива 96/23/ЕО на Съвета от 29 април 1996 г. относно мерките за наблюдение на определени вещества и остатъци от тях в живи животни и животински продукти (ОВ L 125, 23.5.1996 г., стр. 10).

39 В обобщаващия доклад на ГД „Здравеопазване и безопасност на храните“ 2016-8975 — „Взаимодействие между системата за официални проверки на фуражите и частните застрахователни схеми“ са признати редица ползи по отношение на компетентните органи, установяващи взаимодействие с частни застрахователни схеми. http://ec.europa.eu/food/audits-analysis/overview_reports/

40 Програма за одити в сферата на здравеопазването и храните и анализ за 2017 г. Генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“.

41 Напр. ГД „Здравеопазване и безопасност на храните“ 2017-6072. Окончателен доклад от мисия за установяване на фактите, проведена в Германия от 28 ноември 2017 г. до 6 декември 2017 г. с цел събиране на информация относно полезните взаимодействия на официалните проверки със собствените проверки на стопанските субекти в областта на храните и схемите за сертифициране на трети страни. http://ec.europa.eu/food/audits-analysis/audit_reports/ . Нидерландия също е изразила подобни опасения по време на одитното посещение, извършено в контекста на настоящия одит.

42 Приблизително потребление = производството в ЕС + внос – износ. Данни по отношение на производството в ЕС — 734 млн. тона (източник: „Обеми селскостопанска продукция в ЕС за 2013 г. (в млн. тона)“, Faostat). Данни за вноса — почти 93 млн. тона през 2016 г., и износа — 91 млн. тона (източник http://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/EDN-20171016-1?inheritRedirect=true).

43 Например списъците на химичните вещества, включени в КОДЕКСА, може да не са изчерпателни или държавите членки все още може да имат различни правни ограничения по отношение на дадено вещество (напр. различна МДГОВ).

44 https://ec.europa.eu/food/safety/official_controls/legislation/imports_en

45 Въпреки че 13 % продуктите, консумирани в ЕС, са от внос (вж. бележка под линия 42), 26,4 % (22 345) от общия брой проби (84 657) се отнасят за продукти, внасяни от държави извън ЕС, а 67 % (56 749) от общия брой са с произход от докладващи държави (ЕС, Исландия и Норвегия). Доклад на Европейския съюз за 2016 г. относно остатъчните вещества от пестициди в храните, Европейски орган за безопасност на храните.

46 Например в случай че тези вещества не са разрешени по силата на основания, различни от свързаните със здравето.

47 Като данни за наличие или данни за потребление на храна.

48 По принцип държавите членки са свободни да определят подходящия брой проверки, но в законодателството на ЕС може да се посочва честотата за конкретните продукти, напр. в приложение IV към Директива 96/23/ЕО на Съвета се създават равнища и честота на вземане на проби за живи животни и животински продукти.

49 Член 10 от Регламент (ЕО) № 882/2004.

50 Представената информация се отнася единствено за трите държави членки, посетени по време на одита. По отношение на регулираните хранителни съставки и замърсители, които не са включени в Директива 96/23/ЕО, не съществуват доклади на равнището на ЕС. По отношение на пестицидите и ветеринарномедицинските продукти ЕОБХ изготвя годишни доклади относно резултатите от тестовете на държавите членки.

51 Тези тестове обаче не обхващат всички аспекти на химическите рискове, като например натрупването на пестициди (вж. приложение III, точка 7).

52 Една проба може да включва няколко теста за различни вещества.

53 Условията за употреба в Регламент (ЕО) № 1333/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2008 г. относно добавките в храните заемат 314 страници (приложения 2—4).

54 Членове 54 и 55 от Регламент (ЕО) № 882/2004.

55 Вносните продукти от животински произход и живите животни представляват голяма степен на риск, тъй като могат да предават сериозни заболявания при хората и животните. Уебсайт на ГД „Здравеопазване и безопасност на храните“: https://ec.europa.eu/food/safety/official_controls/legislation/imports/animal_en

56 Съгласно член 11, параграф 4 от Регламент (ЕО) № 854/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 година за определяне на специфичните правила за организирането на официален контрол върху продуктите от животински произход, предназначени за човешка консумация (ОВ L 139, 30.9.2004 г., стр. 206), Комисията прави преглед на ситуацията във връзка с общественото здраве и здравето на животните в съответните държави извън ЕС, като изисква и проверява документи и по правило посещава държавата. По отношение на химическите рискове, в този преглед са обхванати законите на държави извън ЕС относно продуктите от животински произход, употребата на ветеринарномедицински продукти, подготовката и употребата на фуражни продукти и одобрението на програмата за наблюдение на остатъчните вещества.

57 Комисията извършва проверка на извадка от тези предприятия по време на одитите в държави извън ЕС. Също така Комисията информира Сметната палата, че подготвя доклад относно резултатите от своята оценка на предприятията в една държава извън ЕС, които са одобрени за износ в ЕС.

58 Съгласно Регламент (ЕО) № 853/2004 и членове 11 и 12 от Регламент (ЕО) № 854/2004, органите в държавите извън ЕС отговарят за проверката и гарантирането, че предприятията отговарят на изискванията на ЕС за всяка категория хранителни продукти.

59 Регламент (ЕО) № 669/2009 на Комисията от 24 юли 2009 г. за прилагане на Регламент (ЕО) № 882/2004 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на засиления официален контрол върху вноса на някои фуражи и храни от неживотински произход и за изменение на Решение 2006/504/ЕО (ОВ L 194, 25.7.2009 г., стр. 11).

60 Регламент (ЕО) № 669/2009понастоящем обхваща 35 различни продукта и 24 държави извън ЕС. Сред най-често срещаните продукти са ядки, зеленчуци, билки и подправки. В регламента се определя честотата на идентификационните и физическите проверки, включително лабораторните тестове (5, 10, 20 или 50 %). Списъкът с продуктите и честотата на проверките се преразглеждат на всеки шест месеца, в зависимост от резултатите от проверките.

61 Съгласно Регламент за изпълнение (ЕС) № 884/2014 на Комисията от 13 август 2014 г. за налагане на специални условия за вноса на определени фуражи и храни от някои трети държави във връзка с рисковете от замърсяване на тези продукти с афлатоксини и за отмяна на Регламент (ЕО) № 1152/2009 (OВ L 242, 14.8.2014 г., стр. 4); Регламент за изпълнение (ЕС) 2015/175 на Комисията от 5 февруари 2015 година за определяне на специални условия, приложими към вноса на гума гуар с произход или изпратена от Индия, поради риска от замърсяване с пентахлорфенол и диоксини (OВ L 30, 6.2.2015 г., стр. 10) и Регламент за изпълнение (ЕС) № 885/2014 на Комисията от 13 август 2014 година за определяне на специфични условия, приложими към вноса на бамя и листа от къри от Индия и за отмяна на Регламент за изпълнение (ЕС) № 91/2013 (OВ L 242, 14.8.2014 г., стр. 20), Регламент за изпълнение (ЕС) 2017/186 на Комисията от 2 февруари 2017 година за определяне на специални условия, вследствие на микробиологично замърсяване, приложими за въвеждането в Съюза на пратки от определени трети държави (ОВ L 29, 3.2.2017 г., стр. 24), ЕС е определил тези специални условия за определени продукти от 12 държави извън ЕС, главно поради риска от замърсители в ядките и сушените плодове.

62 В допълнение към разпоредбите, упоменати в каре 3, Решение 2002/805/ЕО на Комисията от 15 октомври 2002 г. относно някои защитни мерки по отношение на някои продукти от животински произход, предназначени за храна на животните и внесени от Украйна (OВ L 278, 16.10.2002 г., стр. 24); Решение 2010/381/ЕС на Комисията от 8 юли 2010 г. относно спешните мерки, приложими към пратки с продукти от аквакултури, внесени от Индия и предназначени за консумация от човека (OВ L 174, 9.7.2010 г., стр. 51); Решение 2010/220/ЕС на Комисията от 16 април 2010 г. относно спешните мерки, приложими към пратки с продукти от аквакултури, внесени от Индонезия и предназначени за консумация от човека (OВ L 97, 17.4.2010 г., стр. 17) и Решение 2002/251/ЕО на Комисията от 27 март 2002 г. относно някои защитни мерки за птичето месо и някои рибни продукти и продукти от аквакултури, предназначени за консумация от човека и внесени от Тайланд (OВ L 84, 28.3.2002 г., стр. 77).

63 Член 53, параграф 1, буква б) от Регламент (ЕО) № 178/2002.

64 Например: Регламент за изпълнение (ЕС) 2015/943 на Комисията от 18 юни 2015 г. относно спешни мерки за преустановяване на вноса на сушен фасул от Нигерия и за изменение на приложение I към Регламент (ЕО) № 669/2009 (ОВ L 154, 19.6.2015 г., стр. 8).

65 Например: Регламент за изпълнение (ЕС) 2015/175 на Комисията и Регламент за изпълнение (ЕС) № 885/2014 на Комисията.

66 Член 12, параграф 4, буква в) от Регламент (ЕО) № 854/2004.

67 Първото предприятие, което Комисията е премахнала от списъка по собствена инициатива, е било в Бразилия. То е било премахнато от списъка поради салмонела и измами, свързани с лабораторно сертифициране на месо и месни продукти, изнасяни за ЕС.

68 https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/food-additive-re-evaluations

69 Регламент (ЕС) № 1129/2011 на Комисията от 11 ноември 2011 година за изменение на приложение II към Регламент (ЕО) № 1333/2008 на Европейския парламент и на Съвета посредством създаване на списък на Съюза на добавките в храните (OВ L 295, 12.11.2011 г., стр. 1—177).

70 В приложение II към Регламент (ЕО) № 1333/2008 се включва списъкът на Съюза на добавки, одобрени за употреба в храни, и условия за употреба.

71 Член 1 от Регламент (ЕО) № 1332/2008.

72 Съображение 14 и член 17 от Регламент (ЕО) № 1332/2008.

73 Източник: База данни на Комисията за ароматизантите.

74 В част A от списъка на ЕС има четири различни бележки под линия: 1. „оценката трябва да се извърши от Органа“; 2. „до 31 декември 2012 г. се предоставят допълнителни научни данни“; 3. „до 30 юни 2013 г. се предоставят допълнителни научни данни“; и 4. „до 31 декември 2013 г. се предоставят допълнителни научни данни“.

75 Член 20, параграф 2 от Регламент (ЕО) № 1334/2008.

76 Бюлетин на ЕОБХ 2012;10(5):2663. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2012.2663

77 https://effl.lexxion.eu/article/EFFL/2013/3/241

78 Регламент (ЕО) № 178/2002 на Европейския парламент и на Съвета от 28 януари 2002 г. за установяване на общите принципи и изисквания на законодателството в областта на храните, за създаване на Европейски орган за безопасност на храните и за определяне на процедури относно безопасността на храните (ОВ L 31, 1.2.2002 г., стр. 1).

79 Неотдавна Комисията извърши всеобхватна основана на доказателства оценка на политиката по отношение на Регламента относно общото законодателство в областта на храните (проверка за пригодност), включваща целия сектор на храните, съгласно Програмата за пригодност и резултатност на регулаторната рамка (REFIT). Работен документ на службите на Комисията — Оценка по Програмата на Комисията за пригодност и резултатност на регулаторната рамка (REFIT) на общото законодателство в областта на храните (Регламент (ЕО) № 178/2002), („проверка за пригодност“) SWD(2018) 38, 15.1.2018 г.

80 Предложение за регламент на Европейския парламент и на Съвета относно прозрачността и устойчивостта на оценката на ЕС на риска в хранителната верига, за изменение на Регламент (ЕО) № 178/2002 [относно общото законодателство в областта на храните], Директива 2001/18/ЕО [относно съзнателното освобождаване на генетично модифицирани организми в околната среда], Регламент (ЕО) № 1829/2003 [относно генетично модифицираните храни и фуражи], Регламент (ЕО) № 1831/2003 [относно фуражните добавки], Регламент (ЕО) № 2065/2003 [относно пушилните ароматизанти], Регламент (ЕО) № 1935/2004 [относно материалите, предназначени за контакт с храни], Регламент (ЕО) № 1331/2008 [относно общата разрешителна процедура за добавките в храните, ензимите в храните и ароматизантите в храните], Регламент (ЕО) № 1107/2009 [относно продуктите за растителна защита] и Регламент (ЕС) 2015/2283 [относно новите храни], COM(2018) 179 final, 11.4.2018 г.

81 Предложение за регламент на Европейския парламент и на Съвета относно прозрачността и устойчивостта на оценката на ЕС на риска в хранителната верига, за изменение на Регламент (ЕО) № 178/2002 [относно общото законодателство в областта на храните], Директива 2001/18/ЕО [относно съзнателното освобождаване на генетично модифицирани организми в околната среда], Регламент (ЕО) № 1829/2003 [относно генетично модифицираните храни и фуражи], Регламент (ЕО) № 1831/2003 [относно фуражните добавки], Регламент (ЕО) № 2065/2003 [относно пушилните ароматизанти], Регламент (ЕО) № 1935/2004 [относно материалите, предназначени за контакт с храни], Регламент (ЕО) № 1331/2008 [относно общата разрешителна процедура за добавките в храните, ензимите в храните и ароматизантите в храните], Регламент (ЕО) № 1107/2009 [относно продуктите за растителна защита] и Регламент (ЕС) 2015/2283 [относно новите храни], COM(2018) 179 final, 11.4.2018 г.

82 Регламент (ЕО) № 178/2002 на Европейския парламент и на Съвета от 28 януари 2002 г. за установяване на общите принципи и изисквания на законодателството в областта на храните, за създаване на Европейски орган за безопасност на храните и за определяне на процедури относно безопасността на храните (ОВ L 31, 1.2.2002 г., стр. 1) (Регламент относно общото законодателство в областта на храните).

83 Член 14 и член 17, параграф 1 от Регламента относно общото законодателство в областта на храните.

84 Лицата, отговарящи за управлението на риска, са главно от Комисията и се подпомагат от представителите на държавите членки в Постоянния комитет по растенията, животните, храните и фуражите (PAFF) и, в зависимост от приложимите процедури, от Съвета и Европейския парламент. Що се отнася до управлението на риска в областта на храните на равнището на Комисията, отговорна за това е Генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ (SANTE).

85 В съображение 19 от Регламента относно общото законодателство в областта на храните е предоставен неизчерпателен списък на основателните фактори, например свързани с обществените нагласи, икономиката, традициите, етиката, околната среда, както и възможността за извършване на проверки. Използването на основателни фактори в процеса на вземане на решения на ЕС не е фиксирано; точният набор от фактори и тежестта, която им се придава, варира според конкретния случай в зависимост от темата и съответните мерки.

86 Работен документ на службите на Комисията, Оценка по Програмата на Комисията за пригодност и резултатност на регулаторната рамка (REFIT) на общото законодателство в областта на храните (Регламент (ЕО) № 178/2002), SWD(2018) 38 final, 15.1.2018 г., („проверка за пригодност“), стр. 89.

87 Като например материали, различни от пластмаса, предназначени за контакт с храни, хранителни добавки и храни с добавени витамини и минерали по отношение на определянето на максимално допустими граници на веществата, както и липса на пълно прилагане на равнище ЕС по отношение на здравните и хранителните претенции за растителните продукти.

88 Работен документ на службите на Комисията, Оценка по Програмата на Комисията за пригодност и резултатност на регулаторната рамка (REFIT) на общото законодателство в областта на храните (Регламент (ЕО) № 178/2002), SWD(2018) 38 final, 15.1.2018 г., („проверка за пригодност“), стр. 89.

89 Предложение за регламент на Европейския парламент и на Съвета относно прозрачността и устойчивостта на оценката на ЕС на риска в хранителната верига, за изменение на Регламент (ЕО) № 178/2002 [относно общото законодателство в областта на храните], Директива 2001/18/ЕО [относно съзнателното освобождаване на генетично модифицирани организми в околната среда], Регламент (ЕО) № 1829/2003 [относно генетично модифицираните храни и фуражи], Регламент (ЕО) № 1831/2003 [относно фуражните добавки], Регламент (ЕО) № 2065/2003 [относно пушилните ароматизанти], Регламент (ЕО) № 1935/2004 [относно материалите, предназначени за контакт с храни], Регламент (ЕО) № 1331/2008 [относно общата разрешителна процедура за добавките в храните, ензимите в храните и ароматизантите в храните], Регламент (ЕО) № 1107/2009 [относно продуктите за растителна защита] и Регламент (ЕС) 2015/2283 [относно новите храни], COM(2018) 179 final, 11.4.2018 г.

90 Работен документ на службите на Комисията, Оценка по Програмата на Комисията за пригодност и резултатност на регулаторната рамка (REFIT) на общото законодателство в областта на храните (Регламент (ЕО) № 178/2002), SWD(2018) 38 final, 15.1.2018 г., („проверка за пригодност“), стр. 39.

91 Предложение за регламент на Европейския парламент и на Съвета относно прозрачността и устойчивостта на оценката на ЕС на риска в хранителната верига, за изменение на Регламент (ЕО) № 178/2002 [относно общото законодателство в областта на храните], Директива 2001/18/ЕО [относно съзнателното освобождаване на генетично модифицирани организми в околната среда], Регламент (ЕО) № 1829/2003 [относно генетично модифицираните храни и фуражи], Регламент (ЕО) № 1831/2003 [относно фуражните добавки], Регламент (ЕО) № 2065/2003 [относно пушилните ароматизанти], Регламент (ЕО) № 1935/2004 [относно материалите, предназначени за контакт с храни], Регламент (ЕО) № 1331/2008 [относно общата разрешителна процедура за добавките в храните, ензимите в храните и ароматизантите в храните], Регламент (ЕО) № 1107/2009 [относно продуктите за растителна защита] и Регламент (ЕС) 2015/2283 [относно новите храни], COM(2018) 179 final, 11.4.2018 г.

92 Предложение за регламент на Европейския парламент и на Съвета относно прозрачността и устойчивостта на оценката на ЕС на риска в хранителната верига, за изменение на Регламент (ЕО) № 178/2002 [относно общото законодателство в областта на храните], Директива 2001/18/ЕО [относно съзнателното освобождаване на генетично модифицирани организми в околната среда], Регламент (ЕО) № 1829/2003 [относно генетично модифицираните храни и фуражи], Регламент (ЕО) № 1831/2003 [относно фуражните добавки], Регламент (ЕО) № 2065/2003 [относно пушилните ароматизанти], Регламент (ЕО) № 1935/2004 [относно материалите, предназначени за контакт с храни], Регламент (ЕО) № 1331/2008 [относно общата разрешителна процедура за добавките в храните, ензимите в храните и ароматизантите в храните], Регламент (ЕО) № 1107/2009 [относно продуктите за растителна защита] и Регламент (ЕС) 2015/2283 [относно новите храни], COM(2018) 179 final, 11.4.2018 г.

Събитие Дата
Приемане на Меморандум за планиране на одита (МПО) / Начало на одита 29.11.2017 г.
Официално изпращане на проектодоклада до Комисията (или друг одитиран обект) 27.9.2018 г.
Приемане на окончателния доклад след съгласувателната процедура 14.11.2018 г.
Получаване на официалните отговори на Комисията (или друг одитиран обект) на всички езици 6.12.2018 г.

Одитен екип

Специалните доклади на Европейската сметна палата представят резултатите от нейните одити на политиките и програмите на ЕС или теми, свързани с управлението, в конкретни бюджетни области. ЕСП подбира и разработва одитните си задачи така, че те да окажат максимално въздействие, като отчита рисковете за изпълнението или съответствието, проверявания обем приходи или разходи, предстоящите промени, както и политическия и обществения интерес.

Настоящият доклад беше приет от Одитен състав I, с ръководител Nikolaos Milionis — член на ЕСП. Този състав е специализиран в областта на разходите за устойчиво използване на природните ресурси. Одитът беше ръководен от члена на ЕСП Janusz Wojciechowski със съдействието на Kinga Wisniewska-Danek — ръководител на неговия кабинет, и Katarzyna Radecka-Moroz —аташе в кабинета; Michael Bain — главен ръководител; Maria Eulàlia Reverté i Casas — ръководител на задача; Päivi Piki — заместник-ръководител на задача; Ioannis Papadakis, Manuel Dias Ferreira Martins и Ermira Vojka — одитори, и Terje Teppan-Niesen — асистент. Езикова подкрепа беше предоставена от Philippe Colmant, Vesna Marn и Michael Pyper.

От ляво надясно: Eulàlia Reverté i Casas, Katarzyna Radecka-Moroz, Janusz Wojciechowski, Michael Bain, Päivi Piki, Manuel Dias Ferreira Martins.

За контакти

ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА
12, rue Alcide De Gasperi
1615 Luxembourg
LUXEMBOURG

Тел. +352 4398-1
За запитвания: eca.europa.eu/bg/Pages/ContactForm.aspx
Уебсайт: eca.europa.eu
Туитър: @EUAuditors

Допълнителна информация за Европейския съюз можете да намерите в интернет (http://europa.eu).

Люксембург: Служба за публикации на Европейския съюз, 2018 г.

PDF ISBN 978-92-847-1568-8 ISSN 1977-5814 doi:10.2865/809898 QJ-AB-18-032-BG-N
HTML ISBN 978-92-847-1570-1 ISSN 1977-5814 doi:10.2865/132569 QJ-AB-18-032-BG-Q

© Европейски съюз, 2018 г.

Възпроизвеждането е разрешено при посочване на източника. За всяко използване или възпроизвеждане на снимките или на другите материали, чиито авторски права не са притежание на Европейския съюз, трябва да бъде поискано разрешение пряко от притежателите на авторските права.

ЗА КОНТАКТ С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ЕС

Лично
В целия Европейския съюз съществуват стотици информационни центрове „Europe Direct“. Адресът на най-близкия до Вас център ще намерите на уебсайта https://europa.eu/european-union/contact_bg

По телефона или по електронна поща
Europe Direct е служба, която отговаря на въпроси за Европейския съюз. Можете да се свържете с тази служба:

  • чрез безплатния телефонен номер 00 800 6 7 8 9 10 11 (някои оператори може да таксуват обаждането),
  • или стационарен телефонен номер +32 22999696, или
  • по електронна поща чрез формуляра на разположение на адрес https://europa.eu/european-union/contact_bg.

ЗА ДА НАМЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЕС

Онлайн
Информация за Европейския съюз на всички официални езици на ЕС е на разположение на уебсайта Europa на адрес https://europa.eu/european-union/index_bg.

Публикации на ЕС
Можете да изтеглите или да поръчате безплатни и платени публикации от EU Bookshop на адрес https://publications.europa.eu/bg/publications. Редица безплатни публикации може да бъдат получени от службата Europe Direct или от Вашия местен информационен център (вж. https://europa.eu/european-union/contact_bg).

Право на ЕС и документи по темата
За достъп до правна информация от ЕС, включително цялото право на ЕС от 1951 г. насам на всички официални езици, посетете уебсайта EUR-Lex на адрес http://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=bg.

Свободно достъпни данни от ЕС
Порталът на ЕС за свободно достъпни данни (http://data.europa.eu/euodp) предоставя достъп до набори от данни от ЕС. Данните могат да бъдат изтеглени и използвани повторно безплатно, както за търговски, така и за нетърговски цели.