1. Преминаване към съдържанието
  2. Преминаване към главното меню
  3. Преминаване към други страници на ДВ

Доклад на Европейската комисия за пиратските стоки

Антоанета Николова, Брюксел20 май 2008

България е сред страните, засекли най-много пиратски продукти в Европейския Съюз. Страната е обаче сред първите осем по отношение на износа на пиратски стоки, се посочва в доклад на Европейската Комисия.

https://p.dw.com/p/E341
Китай е най-големият вносител на пиратски стоки в ЕССнимка: AP

Хранителни продукти и фалшиви марки облекла са “ментетата”, в които е специализирана България. Близо 2 % от фалшификатите на храни и облека в Европа са произвеждани в България, посочва доклад на Европейската комисия за пиратските стоки. Най-големият вносител на фалшификати е Китай, който залива европейските страни с близо 60% от имитациите на оригинални продукти.

За пръв път от години насам най-продаваните ментета се оказаха не пиратските дискове, а контрабандни цигари, следвани от маркови облекла, аксесоари и козметика.

Deutschland China Produktpiraterie Razzia von MP3 Player
Засечени пиратски продукти, произведени в КитайСнимка: AP

На първите места в списъка на внасяни в Европа фалшиви продукти се оказаха и лекарства, които изнасяла Швейцария.

Миналата година на няколко пъти на германската граница са засечени контейнери с нелегално произведени в Швейцария болкоуспокояващи медикаменти.

Сред евроепейските страни, произвеждащи фалшификати, челни места заемат Испания, Франция и Италия. България е похвалена от експертите. От приетите през последните години нови страни-членки на Европейския Съюз тя е регистрирала най-голям брой засечени ментета при опит за изнасянето им от страната. При близо 1700 проверки са конфискувани около 8 милиона фалшификата.