IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От стоки-менте се печели повече, отколкото от наркотици

Предлаганите на по-ниски цени продукти най-често са със съмнително качество, тъй като добрата изработка се нуждае от използването на специални технологии, които естествено оскъпяват крайния продукт

15:02 | 08.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
От стоки-менте се печели повече, отколкото от наркотици

От стоки-менте се печели повече, отколкото от наркотици, каза д-р Емил Бенатов в качеството си на представител по индустриална собственост и упълномощен патентен представител на “Солинген” за България. 

В края на март при съвместна акция на Агенция Митници – Варна и Гранична полиция бяха задържани и иззети над 6000 ножа от китайски произход с надпис “Солинген”. Ножовете ще бъдат унищожени като пиратска стока, а от компанията са изпратили официално благодарствено писмо, в което се казва, че фирмата търпи много загуби от имитации, а борбата с пиратството е борба и със сивата икономика.

Писмото беше прието от Хризантема Гайдарова – началник на варненската Митница с думите, че това е стимул за усилията, които защитават потребителите.

Независимо от тези усилия обаче в търговската мрежа се предлагат множество фалшиви стоки. Предлаганите на по-ниски цени продукти най-често са със съмнително качество, тъй като добрата изработка се нуждае от използването на специални технологии, които естествено оскъпяват крайния продукт.

Проблемът е, че понякога пиратството може да се облече със законови права. Това се случва, когато някой пропусне да регистрира марката си в Патентното ведомство в България, подценявайки страната ни, а друг направи такава регистрация с неговата марка. Такива примери има със страни от бившия социалистически лагер след смяната на плановата им икономика с пазарна. Битката за „връщане” на марката в съда отнема години време и средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още